Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Детайлни подробности как докторът е застрелял от упор Плъха!
Автор: Екип Varna24.bg 14:37 / 06.03.2018Коментари (71)3794
Последният работен ден на миналата седмица - точно преди дългия празничен уикенд, започна с новината за открит труп до Областна управа. Последваха спекулации за убития, който се оказа крадецът рецидивист Георги Джевизов - Плъха, както и за мъжа, уби го - д-р Иван Димитров, стрелял, уж за да защити семейството си, докато крадецът и негов съучастник нахлували в дома му посред нощ. 

След като д-р Димитров попадна в ареста, последваха два мощни протеста с искане за незабавното му освобождаване. Три дни компетентните органи мълчаха, на специална пресконференция днес обаче изнесоха всички известни факти по случая. 

Plovdiv24.bg представя пълен запис на брифинга, както и резюме на всичко, изнесено на него. 

"Твърдеше се, че крадецът (пострадалият), който действително е крадец и това е факт, е влязъл в дома на обвиняемия в жилището. Твърдеше се, че е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището са били съпругата и двете деца на доктора. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия крадец или на неговия съучастник", започна окръжен прокурор Румен Попов. След множество следствени дейности и след разпит на повече от 15 свидетели е установено:

Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития в жилището на втория етаж не са били нито съпругата, нито двете деца на Иван Димитров, семейството на доктора се е намирало, а и понастоящем живее, в Крумово. Този факт се установява от показанията на Димитров, включително пред неговия адвокат. 

Втори факт - убитият Джевизов не е имал съучастник. Опитал се е да краде не от жилището на Димитров, а от гаража, който се намира в двора на кооперацията. 

Трето - установено е категорично, че сблъсъкът между двамата и последвалите изстрели са се случили в двора на кооперацията, а не в жилището. Установено е също, че преди това докторът близо 30 минути е наблюдавал приготовленията на кражбата, без да сигнализира на когото и да е било, включително и на правоохранителните органи. 

След това, въоръжен с незаконно притежаван пистолет "Валтер", е слязъл в двора, за да "преустанови кражбата". По разказа на самия Димитров, първо е извикал "Стой, полиция", стрелял е предупредително и след това е изстрелял "целия пълнител". 

"Нападението обаче е станало до гаража, изстрелите са пред вратата на гаража, на улицата, а не в жилището", поясни Румен Попов.

Междувременно, когато Плъха е побягнал, започнал да замерва доктора с предмети. 

"На три пъти е променяна версията какви са тези предмети - метална тръба, табела и нож", разказа още прокурор Попов. Самият нож обаче не е бил притежание на крадеца, в последствие е открит в дома на доктора - измит от кръвта. 

В крайна сметка крадецът успява да измине 110 метра и се е скрил до автомобила, където на следващата сутрин е открит и трупът му. Прострелян е от упор в гърдите, изстрелът е отгоре надолу, тъй като Джевизов е бил нисък - около 1,65, а докторът близо 2 метра, разказа окръжният прокурор. Приблизителният час на смъртта е 2 след полунощ.

След инцидента докторът звъни на двама свои приятели, единият му помага да заличи и изхвърли следите от местопрестъплението, другият пък има отношение към укриване на пистолета. 

За всичко това има свидетелски показания и на помагача, и на самия доктор. Има и видеозаписи, които показват действията след стрелбата. Записи на самата стрелба весе още не са се появили, макар че в момента се установява има ли изтрити такива, защото докторът е помолил двама души, притежаващи камери в района, да изтрият записи на сутринта след убийството.

Остава да виси въпросът защо докторът не се е обадил на 112 след стрелбата, макар че е бил молен изрично и от приятеля - помагач и от леля си, която е сред разпитаните свидетели. Димитров категорично отказал. 

Освен всичко в дома му са намерени и други боеприпаси, държани без разрешение - 17 патрони, 16 броя за "Макаров" и един от неустановен калибър. Справка назад във времето пък показва, че по отношение на старите обири, жертва на които е станало семейството, е имало две стари дела за кражби от същия този злополучен гараж, последното обаче е от 2003 година. 

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев пък коментира, че докторът, който "в момента е един национален герой е извършил престъпление по чл. 119 във връзка с чл. 115 - превишаване пределите на неизбежна отбрана, ще му бъде повдигнато и обвинение по член 339 за незаконно притежание на патроните и пистолета, с който е убил крадеца". Да първото престъпление се предвиждат до 5 години затвор, а за второто от 2 до 8 години затвор. Иван Димитров вече е с променена мярка за неотклонение "подписка", защото няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление, посочи още Пенев. 






Още по темата: общо новини по темата: 64
16.10.2023 »
14.12.2022 »
10.03.2022 »
11.12.2021 »
30.11.2021 »
30.11.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз живея във Варна и имам малък бизнес, но имам близки и познати в цялата страна и впечатленията са ми ,че гражданите са оставени на произвола на престъпниците ,оставени са да се справят сами и в същото време са длъжни да плащат заплатите на прокуратурата ,полицията ,съдът и т.н със своите данъци. Съжалявам ама Ни принуждавате да си купуваме оръжие и да стреляме . Днес по крадци - Утре по тези дето уж трябва да ги хващат и вкарват в затвора. Аз съм нападан над 30 пъти сигнализирал съм за около 10 - виждам ентусиазма за работа на прокуратурата и полицията просто. Нощно време не спя а ходя да бия крадци . На баба ми и дядо ми се обаждаха телефонни измамници и на баща ми. Откраднаха на баща ми колата. Баба и дядо на село са ги обирали не знам колко пъти. Жена ми я обраха в автобуса. Циганин я нападна бременна на 1 светофар във Варна - от полицията Ни отговориха случая да го възприема като комплимент към жена ми че била секси и в 9-тия месец и че нямало какво да направят - имам друга къща на село - не знам колко пъти я обираха и тарашиха и нея. За случая с доктора и други подобни са Виновни ,,Обидените,, служби дето не си вършат работата ,ама всеки месец внасяме данъци за да не са им гладни децата. Кога ще спрем да ги издържаме и те да се подиграват с Нас ?
0
 
 
Лъжи , лъжи и пак лъжи !!! Шенген ли ?! Съд , прокуратурата и вси ... са за съд ??? Къде и кога ще бъдат осъдени виновните за падението на България !!!
0
 
 
Svetlana Krastanova Защо тогава никой не протестира срещу ниските пенсии например? Защо никой не протестира, когато политиците не уважиха 3 милиона гласове от референдума? Защо никой не протестира срещу насилието в държавните институции - болници, училища, детски градини? Защо?? Защо всички стават патриоти само когато някой циганин се прояви, и едва тогава се сещат, че трябва да си търсят правата? Защо нямаше такива мащабни протести когато онова пияно, мамино синче уби 3-ма души на кръстовище преди няколко месеца и дори не беше задържано в ареста, а си топлеше задника в къщи, до полата на майка си? Примери за бездействието ни има много.... факт е, че хората се вдигат основно когато става въпрос за роми...
+2
 
 
Още малко и ще вземете да пишете,че доктора го е следял от месеци и му е устроил капан,в който Плъха е паднал сам????Не знам дали да ви псувам или съжалявам!!!Вие сте пълна пародия!!!!
+2
 
 
Това го казва прокурор, а дали е наистина така?
+2
 
 
Хората са си виновни сами, защото излизат да протестират само като стане дума за цигани.... за нешо смислено - улиците празни.... патрЕоти...,
0
 
 
Ок, но доктора щом е искал да се прави на герой, защо не се е обадил на 112 след като е стрелял? За чий е тръгнал да прикрива следи, ако наистина е било самозащита? Макар първоначално да смятах доктора за невинен, то вече почва да не ми се връзва тази история.
+2
 
 
Абе не знам защо ги пазите тия мангали. Нека влизат във вашите къщи. Нека избиват старци и изнасилват за 10 лева. Боклуци -Бог да ви накаже.
+2
 
 
30 минути сигурно търси къде са кофите, че да се изпикае до тях!! Сега всички жертви на плъха, да отидат и да питат прокуратурата, защо е бил на свобода и защо е трябвало да се стигне до тук, че поредната жертва на плъха, да трябва да се защитава като престъпник, заради действията или бездействията на полицията, съда, прокуратурата!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: