Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Патаклама! Ами ако и Плъха имаше оръжие?
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 10.03.2018Коментари (48)3312
© Varna24.bg
Наказателният кодекс и в момента дава възможност гражданите да се защитават и да се отбраняват при нападение в дома или срещу личността. Това обясни в предаването "Седмицата" по "Дари"к асистентът по наказателно право в Юридическия факултет на Софийския университет, бивш председател на Народното събрание и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков.
 
Той категорично се изказа за ограничаване на възможността гражданите да получават оръжие с цел лична охрана. "Към момента регистрираните законни огнестрелни оръжия в България са около 350 000. От тях 125 000 са за самозащита. Колко са незаконните никой не знае", поясни Миков. 

През 1997 г. Конституционния съд отменя шест точки в Наказателния кодекс, които тогава разширяват неизбежната отбрана. Според Миков тогава Конституционният съд правилно е отменил тези допълнения в НК. Той застъпи тезата, че на първо място е човешкият живот и разширяването на неизбежната обрана няма да реши проблемите на престъпността.

"Държавата трябва да каже ясно "Аз гарантирам правата на гражданите, а не принуждавам гражданите да се въоръжават и превъоръжават. В страните, в които се продава масово оръжие и едва ли не се пропагандира закупуването на оръжие за самозащита, случаите на употреба за масови убийства са много чести. Тоест Европа върви в съвсем друга посока. Заради тероризма в момента има европейска директива, която силно ограничава притежаването на автоматични оръжия, къси, от типа на "Скорпоин" и "Узи", с които могат да се извършват терористични актове. А ние в този момент с посланията на политиците от най-високо равнище казваме на народа да се въоръжава", посочи Михаил Миков.

По казуса с лекаря в Пловдив той постави следната гледна точка: "Какво щеше да стане, ако и Дживизов имаше незаконно оръжие? Той също има право на неизбежна отбрана. Когато попитах студентите това, те отговориха, че ще стане "патаклама". Това ли искаме? Да се гърмят хората с нагласата, че се отбраняват?"



Още по темата: общо новини по темата: 64
16.10.2023 »
14.12.2022 »
10.03.2022 »
11.12.2021 »
30.11.2021 »
30.11.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това си е било чисто хладнокръвно убийство.....жена му лъжеше през цялото време.....хората които са подправили записите от камерите не са свидетели а съучастници.....полицията този път си свърши перфектно работата да не повярваш.....ако така се трепят крадци в Бг някои на някои му е вдигнал мерника спокоино може да го утрепе и да каже че е "било с взлом".....браво този път на полицаите.....този доктор ли е мутра ли е вдигна цяла Бг на крак за това че умишлено утрепа крадеца....а циганина какво търси в чужда къща....намери си го не ми е жал и за него
-2
 
 
Абе,доктора шъ го ей*ът у панделата както ида го увуртате! :)
0
 
 
Абе майната му на тоя циганин. Тръгнал е да краде- получил си е заслуженото !
+2
 
 
Миро, само мангалите защитават крадците ! Сигурно и ти си такава крадлива мангалка !
+2
 
 
Ами ако баба беше мъжка? - Щеше да има "дръжка"!рџ?• Стига сте търсили оправдание за хладнокръвно убийство! Двуметров доктор - боксьор, срещу 1.65 циганин... Бонус за доктора - незаконен пищов!
+1
 
 
Щеше да има дуелрџ?‚по романа Червено и Черно хххххйрџ?‚рџ?‚рџ?‚рџ?‚рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Јрџ‘ЉвњЊ
+3
 
 
Този е деформиран от комунизма. Плъхчо влязъл у чуждото да граби, обаче "Той също има право на неизбежна отбрана." Сериозно...?!? :)
+4
 
 
Червения пе*ал Миков да не се изказва неподготвен...циганина ако знаеше,че доктора има оръжие дали щеше да бъде там през нощта??? Всеки като знае,че отсреща човека може да е въоръжен и има право на самоотбрана ще се замисли дали да го нападне!!!
+5
 
 
"...Това ли искаме? Да се гърмят хората с нагласата, че се отбраняват?" Замислих се: дали... и т.н. И с ужас за самата себе си установих, че "Да, искам тези хора, дето "с нагласата", да се гърмят ВЗАИМНО, докато не намалеят под нивото "критическа бройка!" А после започваме борба за НОВИ, ЧИСТИ закони! Държавата - сме ние! А не са 240-те "небожители" и обслужващия тях персонал...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: