Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Очакват се присъдите на Космас и Ренета, които убиха таксиметров шофьор във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 12.03.2018Коментари (0)2390
© Varna24.bg
Днес се очаква да станат ясни присъдите на Космас и Ренета обвинени в грабеж придружен с убийство на таксиметров шофьор.

В разпоредително заседание на Варненския окръжен съд на 13 февруари, подсъдимите по делото за грабеж, придружен с убийството на таксиметров водач Космас и Ренета, защитата им, държавното обвинение, гражданските ищци и частния обвинител постигнаха съгласие, че няма процесуални пречки за гледане на делото. 

Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за общо 450 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите, и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г., ще го редуцира с една трета.

Тъй като прокуратурата и адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат представени пред съда справки за имотното състояние на двамата и техни характеристични данни, съдът отложи делото за март. Припомняме, че обвинението спрямо 24-годишната Ренета от Несебър и 27-годишния Космас от Дългопол е за грабеж на таксиметровия шофьор Васил Ашиков от Варна, придружен с убийството му. Престъплението извършено в съучастие е тежко и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В закона е предвидена и конфискация на цялото или на част от имуществото, ако те бъдат признати за виновни.

Грабежът бил извършен на 9 срещу 10 април 2017 г., когато живеещите на семейни начала, Ренета и Космас решават да наемат такси от автогарата в посока местност Пчелина и да оберат водача. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата престъплението било добре планирано, като двамата си осигурили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас - зад него. Малко след 23,30 ч. на 9 април Космас спрял такси на фирма "Транстриумф", управлявано от 69-годишния Васил. По пътя за местност Пчелина, на отбивката на военното поделение на разклона за село Каменар, пътниците помолили шофьора да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното производство са посочени над 61 прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лева и мобилния телефон на шофьора. 

След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза установила наличие на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се запознават чрез интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари миналата година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше образование. И двамата са с чисто съдебно минало. В обвинителния акт се сочи, че престъплението е извършено с особената жестокост и по особено мъчителния за жертвата начин.

Определенията, с които Варненският окръжен съд потвърди ареста на Ренета и Космас са от 12 април 2017г. Обвинението спрямо тях беше внесено в съда на 29 декември миналата година. 



Още по темата: общо новини по темата: 24
20.09.2018 »
12.03.2018 »
13.02.2018 »
13.02.2018 »
13.02.2018 »
13.02.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: