Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Административен съд – Варна се отчете за свършеното през изминалата година
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 19.03.2018Коментари (0)4144
©
На събитието присъстваха Председателят на Върховен административен съд – съдия Георги Чолаков, г-жа Атанаска Дишева – член на ВСС от съдийската колегия, магистрати от Върховен административен съд - съдия Мариника Чернева – председател на IV отделение на ВАС, съдия Кремена Хараланова и съдия Мария Радева.

Председателят на Административен съд - Варна – съдия Тинка Косева отчете в Доклада за дейността на съда през 2017 г., че през посочения период в съда са постъпили общо 3664 броя дела, които  са с  202 броя повече от постъпилите през 2016 г. – 3 462 бр. дела или 5.83 % повече от 2016 г. Постъпилите първоинстанционни дела са 2 372 броя, а постъпилите касационни дела - 1 292 броя.

През този отчетен период е налице увеличение броя на  първонистанционните дела, най-вече при исковите производства, както и тези по ЗИНЗС, включително и обжалване действия и  бездействия на административните органи и орган по изпълнение на наказанията.  Запазва се и тенденцията за увеличаване броя на делата по жалби срещу подзаконови нормативни актове. Съдия Косева подчерта, че броят на делата не бива да бъде използван за единствен източник за измерване действителната натовареност на съдиите в Административен съд - Варна. Важен е фактът, че значителен брой постъпили първоинстанционни дела през този период отново са данъчните дела - 543 бр. и делата по ЗУТ - 237 бр., които се характеризират с изключителна фактическа и правна сложност.

През този отчетен период се запазва трайната положителна тенденция за приключване на голяма част от разглежданите дела през отчетния период. Разгледани през отчетния период са общо 4 523 бр. дела, които са с 22 бр. повече от разгледаните през 2016 г. От тях са свършени общо 3 567 бр. дела или 78,86 % от делата. Този показател е основание да се направи много добра оценка за работата на съда през отчетния период по отношение броя на свършените дела. Броят на свършените  дела показва, че съдиите са предприели всички мерки и са използвали всички процесуални способи за бързина и процесуална икономия, както и дисциплиниране на страните, за приключване на изключително висок процент от разгледаните за периода дела. Решени по същество са 1 108 бр. първоинстанционни дела, 1 285 касационни дела и 442 частни административни дела.

Свършените първоинстанционни дела в тримесечен срок са 990. Те са се увеличили с 65 бр. в сравнение с 2016 г., свършените касационни дела до три месеца са 1 096, което представлява 83,73% от свършените 1 309 бр. касационни дела. Препоръката към съдиите е и в бъдеще да се стремят да запазят този висок процент.

През 2017 г. решени по същество са 2 835 дела. От тях изготвени в срок до един месец са 2 539 съдебни акта или 89,56% от всички.

По отношение качеството на постановените съдебни актове, през отчетния период се наблюдава увеличение на процента потвърдени от касационната инстанция съдебни актове по същество. Общо за отчетния период броят на върнатите обжалвани дела в съда, по които е било постановено решение, е 772 бр. От тях изцяло оставени в сила са общо 489 бр. решения или 62,69 % от всички проверени решения. Съдия Тинка Косева – председател на Административен съд – Варна подчерта, че от анализа на данните се налагат изводите, че съдиите при изготвяне на съдебните актове са проявили изключителен професионализъм и са показали отлична теоретична подготовка, стремеж за надграждане и усъвършенстване на техните знания и опит, с което са убедили страните в законосъборазността и правилността на постановения съдебен акт, включително и за страната по спора, за която актът не е бил позитивен. Всички съдии през отчетния период имат изключително висок процент необжалвани съдебни актове от подлежащите на обжалване, подчерта съдия Косева, поради което следва да бъдат поздравени за високия професионализъм и непрестанен стремеж за постановяване на качествени, мотивирани и законосъобразни съдебни актове.

Председателят на Върховен административен съд – съдия Георги Чолаков и Атанаска Дишева – член на ВСС от съдийската колегия поздравиха за успешната работа ръководството, съдиите и служителите на Административен съд – Варна, като поставиха акцент върху бързото, ефективно и качествено административно правораздаване в дейността на съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: