Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес е Световният ден на водата
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 22.03.2018Коментари (0)1765
©
22 март - Световeн ден на водата и 23 март - Световeн метеорологичен ден са тематични дни, в които световната общественост насочва вниманието към дейността на националните хидрометеорологични служби.

На 22 март, всяка година след 1993, по инициатива на ООН, се отбелязва "СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ВОДАТА“. Целта му е да привлече вниманието към значимостта на проблемите с водите, които се потребяват за питейно-битови и други цели.

Чрез използването на природните решения на водните проблеми, за да отговорим на нуждите на нарастващото население, ние ще допринесем за създаването на циркулярна икономика. Същевременно, така ще помогнем за опазване на природната среда и намаляване на замърсяването. Двете дейности са ключови цели в устойчивото развитие, които ангажират света да осигури наличието и устойчивото управление на водата и запазването на чистотата ѝ за всички потребители до 2030 г.

На 23 март 1950 г., с цел уеднаквяване и координиране работата на националните хидрометеорологични служби на страните, се създава Световната Метеорологична Организация (СМО). През 1960 г., на тази дата, се обявява и "СВЕТОВЕН МЕТЕОРОЛОГИЧЕН ДЕН". Всяка година се избира подходяща тема, която да фокусира вниманието на обществеността. За 2018 г., мотото е: "ЗА ВРЕМЕТО – ГОТОВИ, КЪМ КЛИМАТА - РАЗУМНО“

Прогнозите за времето изискват денонощни наблюдения на заобикалящата ни околна среда по целия свят. По-голямата част от тях се извършват от националните служби, обхванати чрез Световната служба за времето (ССВ) към СМО, която свързва наблюдаващите станции с националните, регионалните и глобалните центрове за прогнозиране на времето и климата в продължение на 24 часа през денонощието в реално време. ССВ събира метеорологични, климатологични, хидрологични и океанографски данни от над 15 спътника, 100 закотвени шамандури, 600 плаващи буеве, 3 000 самолета, 7 300 кораба и около 10 000 наземни станции за наблюдение. Тези данни трябва да бъдат сравними и стандартизирани, за да могат да се използват от прогнозните центрове за изработване на съответните числени модели за ежедневно прогнозиране на времето и за издаване на ранни предупреждения за природни рискове.

2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия.

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017 г. През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени. Тези и още много данни включва докладът на СМО за състоянието на климата през 2017 г., на конференцията по изменението на климата в Бон. Очаква се повишението на средно годишната глобална температура да надхвърли планираните целеви нива от 1.5 – 2°C и да достигне 3 – 5°C.
Развитието на дейностите, свързани с климата, и увеличаването на броя на специалистите и студентите, обучавани в областта на метеорологията и климатологията, е важна стъпка към създаването на, "разбиращо към климата“, общество.

В развиващите се страни данните за климата често са с лошо качество и не отговарят на изискванията при вземането на решения на тяхна основа. Проектите на СМО залагат на промяна в учебните планове и програми, в съответствие с настоящите и бъдещите нужди на тези страни и региони.
Земеделието е една от областите, най-чувствителни към климата. Засушаването, наводненията, бавните климатични изменения са коствали живота на много хора и живи организми. Дейностите, свързани с климата, са важен компонент от системата за ранно предупреждение за възможни продоволствени проблеми.

Климатичната информация е от съществено значение при проследяването на резултатите от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, които допринасят за климатичните промени, както и за увеличаване на енергийната ефективност и прехода към "независима от въглерода“, икономика.

Промените в климата и урбанизацията водят до все повече проблеми с водите и излагат населението и стопанството на екстремни хидрологични събития като наводнения и засушавания. СМО подпомага укрепването на материално-техническите, човешките и институционалните ресурси на своите страни-членки, за да могат самостоятелно да оценят водните си ресурси и да отговорят на заплахата от наводнения и засушавания.
 
Наводненията са нарастваща заплаха за живота и поминъка на хората, живеещи в ниско разположените и гъсто населените крайбрежните зони. Интегрираното използване на земята и на водните ресурси, както и управлението на риска в речните басейни, може да ни помогне да сведем до минимум загубите от наводненията и да усвоим оптимално наводнените равнини.

Засушаванията са продължителни периоди в естествената цикличност на климата, които могат да се случат навсякъде по света. Усложняват се от допълнителни фактори като бедността и неправилното използване на земята. Биха могли да имат много отрицателни въздействия върху здравето на населението, да увеличат заболеваемостта и смъртността. В периода от 1970 г. до 2012 г. са регистрирани почти 680 000 смъртни случая, дължащи се на тежките засушавания в Африка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: