Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Музикалното "Варненско лято“ в звезден ореол
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 02.04.2018Коментари (0)6045
©
Блестящата българска оперна прима Александрина Пендачанска, която днес празнува 30-годишната си сценична дейност с концерт в НДК, ще пренесе празника и във Варна в началото на лятото с първия концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2018. На 24 юни тя ще бъде звездата на официалното откриване на най-дълголетния български фестивал в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Пендачанска ще излезе на сцената с Варненската филхармония под палката на маестро Пиеро Романо от Италия и ще изпълни едни от емблематичните си арии от опери на Хендел, Моцарт и Верди.

За българските меломани 2018 се превърна в годината на Пендачанска – родната дива, която е във върхова творческа форма, и шества по сцените на великите оперни театри, прави огромен жест към родната публика с двата големи концерта в София и Варна. В последните сезони Пендачанска пее в Байерише Щатсопер в Мюнхен, Щатсопер Берлин, Дойче Опер Берлин, Ла Моне Брюксел, Щатсопер Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Театро Сан Карло Неапол, Екс ан Прованс, Театер ан дер Вийн, Театро Реал Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон и в Болшой Театър в Москва. Открита от Гена Димитрова още на 17 години, в своя 30-годишен творчески път българската прима разработва изключително разнообразен репетроар от 70 роли, който стъпва на забележително широкия й вокален диапазон. Тя получава адмирациите на публиката и на критиката и за изпълненията си на партии от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на ХХ век (Саломе, Кризотемис, Славеят), от белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет I, Травиата, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен). Работи със знакови диригенти като Рикардо Шайи, Шарл Дютоа, Адам Фишер, Нело Санти, Бруно Кампанела, Айвър Болтън, Рене Якобс, Марк Минковски, Владимир Спиваков и е била режисирана от режисьори като Сър Джонатан Милър, Лука Ронкони, Клаус Гут, Дамиано Микелето. Един от най-признатите гласове на нашето време, Пендачанска е носител на редица отличия, сред които - BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за Грами за най-добър класически албум и най-добър оперен запис.

Билетите за концерта на Александрина Пендачанска са в продажба от Билетния център на ФКЦ.

Ара Маликян – това е голямата звезда, която ще сложи бравурния финал на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Гастролът на световно известния цигулар и талант с пословичен колорит е по покана на Община Варна и AGBU-Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган.

Ара Маликян ще излезе в Зала "Конгресна“ на Двореца на културата и спорта на 2 ноември от 20 ч. със своя много личен проект "Невероятната история на една цигулка". Ценителите ще съпреживеят заедно с емоционалния виртуоз композициите от 25-ия му албум, в който главен герой е уникалната цигулка, сътворена в Модена, Италия. Пристигнала при малкия Ара, когато той е само на 3 години, тя остава с него и до днес.

Тогава баща му – също цигулар, вече го е научил да свири на цигулка и му подарява италианския инструмент. Останалото е история. Тази история Ара ще разкаже във Варна заедно с група изключителни музиканти в своя експресивен кросоувър проект.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, опитен цигулар, от когото Ара първоначално се учи да свири ливанска музика. На 12 години Ара вече е изработил своята цигулкова техника така, че на 15 става най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен със стипендия от германското правителство. Ара продължава образованието си в Лондон, получава своите незабравими уроци, определящи пътя му в световната музика, от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След завършване на образованието си ливанецът с арменска кръв избира Испания с нейния южен темперамент и гостоприемен климат. Популярността и успехите вече са факт и гениалният изпълнител концертира, записва саундтракове към филми на Педро Алмодовар, работи с култовата испанска група "Чамбао".

Едва ли има зрител по света, който да е останал  равнодушен пред  този ярък и многопластов талант. Стилът му е изява на богата душевност, оригинална изява и нужната доза провокация, с която интерпретира класиката. Неговите качества на артист са доказани в умението му да поднася своя лична трактовка на познатите творби, наситена с мощен емоционален заряд.

Ара свири главозамайващо както класика, така и музика на различни култури - арабска и еврейска от Близкия изток, циганска и Klezmer от Централна Европа, танго от Аржентина и фламенко Испания. Експресивен и обаятелен, Ара концертира във всички световноизвестни театри  - солово или със симфоничен оркестър, към момента е и концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Екстраординарният гений, както го наричат, е продал 100 хиляди копия от своя албум с "Четирите годишни времена" на Вивалди. Особено популярен става с изпълненията на сонатите на Шуман и с концерта си с фламенко китариста Хосе Луис Монтен, с който провокира бурни дискусии за нормите в света на класическата музика.

Ара Маликян е носител на множество високи призове, сред които са първите награди "Феликс Менделсон" в  Берлин, "Пабло Сарасате", Испания, "Николо Паганини" в Генуа, "Родолфо Липицер" в Гориция, Италия и други.

Досега Ара е гостувал само веднъж в България – през февруари 2017 в Зала 1 на НДК в София. Концертът на 2 ноември от 20 ч. в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта е първото му гостуване във Варна.

Първите билети за концерта във Варна са на промоционални цени и са в продажба в системата на Eventim в цялата страна, на касата на Двореца на културата и спорта, на касата на Фестивалния и конгресен център.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: