Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна първа в Европа с обществени електрически велосипеди, интегрирани в транспортната система
Автор: Пламена Николова 08:50 / 05.04.2018Коментари (4)8376
©
Варна да стане първата община в Европа, която да изгради система за алтернативно придвижване изцяло с помощта на електрически велосипеди, интегрирана в транспортната система. Това предвижда европроектa “Електрически велосипеди за иновативно градско бъдеще“, в който Варна ще участва като водещ партньор, съобщи за Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП "Паркинги и синя зона".

Идеята е варненци да слязат от автомобилите си и да яхнат електрически велосипеди за предвижване в централната градска част, а алтернативния транспорт да не е по-скъп от стойността на билетчето в градския транспорт, уточни специалистът. 

Както вече съобщихме, съветницита от "Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха съгласието си Общината да се включи в проекта по програма Urban Innovatiove Actions, финансирана от Европейски фонд за регионално развитие. Една от целите на проектното предложение е Варна да стане първата община в страната с трайно решение за намаляване на вредните емисии в градските зони чрез иновативно транспортно решение.

Проектът ще надгради вече съществуващата мрежа от велоалеи и ще създаде нова инфраструктура, изцяло обслужващата системата за споделяне на електровелосипеди. Алтернативните маршрути ще бъдат съобразени с проекта за интегриран градски транспорт, туристическата инфраструктура и бизнес зоните.

Участието на община Варна в проекта ще предостави възможност за първи път в Европа да бъдат изградени експериментални буферни паркинги, които освен познатата вече услуга P+R ( Park&Ride – Паркирай и ползвай публичен градски транспорт) ще предлагат възможност и за наемане на електровелосипеди за придвижване към центъра на града. Новата услуга P+R+B ( Park&Ride&Bike) ще бъде иновационният принос на община Варна към усилията на страните от Европейския съюз за намаляване на автомобилите в централните градски зони, създаване на условия за здравословен начин на живот и опазване на въздуха от автомобилните газове.

"Проектът предвижда изграждане на паркинги със зареждащи станции. Те ще бъдат покрити със соларни панели, за да се осигури електричество за зареждане на електровелосипедите. Паркингите ще имат WiFi   и видеокамери“, заяви още директорът на ОП "Паркинги и синя зона“ Младен Иванов. По думите му ще бъдат създадени поне 15 стоянки с минимум 200 велосипеда, които ще бъдат снабдени с GPS.

Продължителността на проекта е до 48 месеца от неговото стартиране. По отношение на бюджета приносът от ЕС е в размер до 5 млн. евро, което може да е 80% от цялата стойност на проекта. Съфинансирането от община Варна е 20% от сумата.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.04.2018 г.
+1
 
 
Трай коньо за зелена трева -тези пари ще потънат НЕзнайно къде - и на края едва ли ще има и 20 велосипеда -а половината от соларните зарядни станции - ще се изгубят нейде из вили и лозя
Aнонимен
на 05.04.2018 г.
+1
 
 
Страхотна инициатива! Но 200 бр. велосипеди са прекалено малко за населението на град Варна ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: