Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсенето на жилища във Варна продължава да изпреварва предлагането
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 10.04.2018Коментари (13)4991
©
Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през първото тримесечие на 2018. Това показват данните на Имотека, компания за недвижими имоти, част от най-големия холдинг в имотната сфера AG Capital. Покачването в броя сключени сделки във Варна е около 5-6%, като очакванията са този ръст да бъде устойчив през цялата година.

"Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази тенденция се усеща най-вече в големите градове. Достъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите си“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека и допълва: "Разрастването на жилищния пазар във Варна създава необходимост от по-сериозно присъствие на Имотека, като компания, която да спомага за бързи и успешни сделки между продавачи и купувачи на жилища“.

Вътрешната миграция в страната също оказва влияние върху жилищния пазар.  Благодарение на икономическото състояние на града, все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. "Хората, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят обмислят и предприемат покупка“, казва Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека за Варна.

От компанията отчитат ръст на цените на жилища с между 8-10% спрямо началото на 2017 г. За първото тримесечие на 2018 средната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. Година по-рано средната стойност е 761 евро/кв.м Най-сериозно покачване има в централните райони, където и интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

"Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара“, посочва Делян Димитров.

От особено значение за купувачите при избора на жилище е локацията. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка "Източните райони се търсят предимно заради близостта до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно. Това ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледка“, пояснява Делян Димитров. Цената и разпределението също оказват сериозно влияние при покупка, но част от купувачите са склонни да направят компромис, допълват от Имотека.  

Според данните на компанията най-много сделки са сключени за двустайни и тристайни апартаменти. Все пак през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалня с дял от 37%. При ценовото разпределение значително се повишава делът на покупко-продажбите между 50 000 и 70 000 евро – за 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил е 24%. При сделките между 30 000 и 50 000 евро пък се наблюдава продължаващ спад спрямо 2017 г. "Двустайните жилища в града се реализират за около 50 000 – 55 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро", посочва Димитров.  

Активният пазар се вижда и в кратките срокове за сключване на сделки – близо 65% купувачите намират търсения имот в рамките на месец и около 40% от жилищата се реализират за по-малко от 30 дни. Най-много покупко-продажби – 40% са осъществени без отстъпка. Други 25% от сделките са реализирани с коментар по цената между 1000 и 5000 евро, а отстъпките под 1000 евро представляват 21%. "Продавачите стават все по-добре ориентирани и запознати със състоянието на пазара, заради което повечето предлагани имоти са на разумни цени и не се наблюдава сериозно разминаване между очакванията на двете страни“, коментира Димитров.

Купувачите във Варна най-често са на възраст между 30 и 50 години. Обикновено това са семейства с деца, които търсят място за живеене. Покупките от чужденци са незначителен дял, като интересът е предимно от руски граждани.

"Сделките за инвестиция бележат сериозен ръст спрямо началото на 2017 – 26% от нашите клиенти купуват имот, който да отдават под наем. Смятам, че тенденцията този показател да нараства ще се задържи и през 2018 с оглед на добрия туристически сезон изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон“, допълва Делян Димитров

За своето едногодишно присъствие във Варна, Имотека вече разполага с три активно функциониращи кантори, в които работят консултанти и специалисти в различни сфери на имотния пазар. Компанията планира откриване на нова кантора, с която да подобри покритието си в Морската столица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
..."балона се надува,надувайте момчета..."!рџ?…рџ?…рџ?…
+1
 
 
Стига лъгахте,целия град има празни жилища,а се строят още и още....:D
+1
 
 
при 150 000 за малък тристаен,който е 65 квадрата,но с общите част и се води 100 - не съм изненадан,че се харчат като топъл хляб....
+1
 
 
Квартала застроиха- природата убиха - децата развалиха!
+1
 
 
Глупостите на брокерите, защото са надули цените безбожно!
Aнонимен
на 10.04.2018 г.
+1
 
 
Това на снимката са панелките в "Левски ".По средата на етажите са гарсониери,такива са апартаментите в такива блокове !
+1
 
 
ЗАТОВА ЗЕЯТ ПРАЗНИ АПАРТАМЕНТИТЕ !!! ХАХАХАХА СПРЕТЕ СЕ МОЛЯ ВИ С ПРОСТОТИИТЕ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: