Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дни на отворени врати в Съдебната палата
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 12.04.2018Коментари (0)1844
© Varna24.bg
По традиция през месец април, когато се отбелязва Деня на Българската конституция и  Професионалния празник на юристи и съдебни служители, отделните органи на съдебната власт провеждат инициативата "Дни на отворените врати“. Така ще бъде и през настоящата 2018 година. В няколко поредни дни от празничната седмица, Съдебната палата на площад "Тракия“, където се намират Районен съд –Варна и Районна прокуратура - Варна, ще отвори врати за срещи с млади хора – ученици и студенти от различни училища и университети в града.

Конкретно на 16 април и на 19 април, в часовия интервал 10 – 11 ч., студентски групи от различни специалности на Икономическия университет ще имат възможност да направят информационен тур в съдебната палата, да се запознаят с достъпа до правосъдие, с функциите и спецификата в работата на отделните служби и звена. В една от съдебните зали през "Дните на отворени врати“ за студентите-икономисти ще се организира среща-разговор с действащи  магистрати – съдии и прокурори, за да дискутират актуални теми на правна проблематика и възможностите за защита на права чрез съдебните институции.

Друг акцент от празничната за всички юристи седмица ще бъде провеждането на 18 април /сряда/, от 11 часа, на симулиран процес по наказателен казус в съдебната палата на площад "Тракия“. Той ще се реализира от ученици на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства, с преподавател  по "Етика и право“ Росица Тодорова. Съдиите Росица Шкодрова и Атанас Шкодров от "Наказателно отделение“ на Районен съд – Варна, както и прокурор Вяра Алексиева – говорител на Районна прокуратура – Варна, ще оказват методическата помощ и ще насърчават гимназистите за адекватното пресъздаване на симулирания съдебен процес. Съдействие при реализацията на конкретната проява ще осигуряват  още представителите на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към район "Одесос“ Снежанка Илиева и Германичка Германова, която е и настоящ съдебен заседател при Районен съд – Варна.

За 19 април т.год. от 11 часа е насрочено гостуване  на сборна група ученици от три випуска на III ПМГ "Академик Методий Попов". При тяхното посещение ще бъдат обобщени познанията им за работата на съдебната власт, на базата на наученото от поредицата изнесени лекции на правна тематика през двата учебни срока от действащи прокурори и съдии, по време  на провеждането на Образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Съвместната образователната инициатива на ВСС и МОН, в която доброволно през настоящата учебна година се включиха магистрати от Районен съд –Варна и Районна прокуратура - Варна ще бъде финализирана именно в празничната седмица, с връчване на удостоверения за участие на възпитаниците на III ПМГ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: