Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Полетът на една мечта" оживя в "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 13.04.2018Коментари (0)2102
Над 300 деца – ученици в Частното средно училище «Юрий Гагарин» в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия», показаха своите уникални таланти на голямата сцената, в чест на патронния празник на Училището на бъдещето – 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката.

В деня, в който преди 57 години Юрий Гагарин постави началото на нова ера в развитието на човечеството, децата на «Камчия» доказаха, че една мечта може да полети. В 90-минутния спектакъл, изпълнен с красота, изящество и талант, те демонстрираха отличните си знания по руски език, в науката, в изкуството и културата, представиха своята благодарност и признателност към предците и славянските си корени и разкриха, че знаят и ще помнят поуките на историята. Пред препълнената зала, учениците от Училището на бъдещето дадоха урок, че мечтата, родена на крилете на хвърчило, може да стигне космически висоти. Повече от 600 души – родители и гости, аплодираха на крака различния поглед на младите гагаринци.

Спектакълът започна с архивни видео кадри от легендарния полет на Юрий Гагарин и изстрелването на космическия кораб «Восток – 1», с неговата усмивка и с «Поехали!». Най-малките ученици – 5 и 6-годишните възпитаници на Предучилищната група бяха като истинска Слънчева система – малки планети – всяка със своя тайна и красота. От първокласниците разбрахме за какво мечтаят. Учениците до 4 клас, които учат по българските и по руските образователни стандарти, и само след дни ще се явят на всерусийските проверовъчни изпити, показаха отлично владеене на езика и на шега съобщиха, че пакостите им са с учебна цел. Те представиха първите живи същества в човешката история, завърнали се от Космоса - кучетата Белка и Стрелка. С увлекателен разказ за Валентина Терешкова - първата жена-космонавт, разбрахме, че момичетата освен супер сили, владеят и чужди езици, с които могат да оставят своя космически отпечатък. Спортистите на училището показаха завидните умения, които трябва да притежава всеки космонавт-мечтател, устремил се към небесните висини.

Във втората част на спектакъла, подсветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност, учениците талантливо пресъздадоха полета на мечтата на българския народ за свобода. Със слово, песен и танц, те събудиха вековете, като разказаха за робство и мрак, за Батак и Перущица, за Плевен и София. Показаха героите на Освобождението. Заедно с актрисата и певица Грета Ганчева възпяха Шипка – свято място, напоено с кръвта на руските войни и българските опълченци.

Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Аврен Емануил Манолов, Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна и председател на училищното настоятелство, Александра Дергачова – вице консул на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, делегация от представители на департаментите на Правителството на град Москва, които са в "Камчия“ във връзка с подготовката на дните на Москва в България, които предстоят през септември, космонавтът-изследовател Красимир Стоянов и Станка Шопова – вдъхновител на ЧСУ "Юрий Гагарин“, изпълнителен директор на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“ и председател на Фондация "Устойчиво развитие за България“.

Поздравителни адреси до възпитаниците и педагогическия колектив на ЧСУ "Юрий Гагарин“ бяха изпратени от председателя на Синдиката на българските учители - Янка Такева и от представителя на Россътрудничество за България и ръководител на Руския културно-информационен център в София Павел Журавльов. Приветствие на своите връстници изпратиха и учениците от руския лицей "Юрий Гагарин“ в Уланбатор.

Специален поздрав бе получен от дъщерята на основоположника на практическата космонавтика и главен конструктор на първите космически кораби Сергей Корольов – Наталия Корольова, от космонавти от Първия космически отряд, подготвяли се заедно с Юрий Гагарин, от Йосиф Давидов – инструктор по оцеляване в кризисни ситуации на над 100 от космонавпите в програмата "Интеркосмос“. "Благодарим за това, което правите в "Камчия“, за това, че поддържате мечтата за космоса жива“, казаха те.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: