Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна казаха важни неща за "синята зона"! Вижте всичко, което ви интересува
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 24.04.2018Коментари (24)61064
©
2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център във Варна, която обхваща карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Зоната е разделена в четири подзони, а от днес стартира паралелно рехабилитация на пътната инфраструктура и полагане на хоризонталната маркировка по ул. "Батак“ с цел да не се натоварва допълнително трафика. 

"Изминахме дълъг път от процедури, за да стигнем до етап реализация на синята зона, която ще се случи поетапно, за да не се създава дискомфорт на гражданите. Това е уреден в световен мащаб механизъм на регулиране на паркирането в натоварените градски зони във всеки един град. Целта е облекчаване на трафика в централната част и осигуряване на проходимост за пешеходците. Всички приходи, генерирани от синята зона ще бъдат реинвестирани в изграждане и рехабилитация на тротоари и улици, и в  създаване на по-добри условия за пешеходците, майките с колички, велосипедистите“, обясни на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. В срещата участваха директорът на общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов, зам.-кметът Христо Иванов и директорът на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов.

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането ще бъде чрез смс, каквато е практиката в други градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение или чрез плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната, които са около 100 на брой. Варна е единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение. Освен това чрез мобилното приложение, шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой, обясни Младен Иванов.  

Синята зона ще функционира след като се положи пътната маркировка, очаква се това да стане до края на май. След въвеждане в експлоатация, на гражданите и гостите на Варна, ще бъде осигурен гратисен период от минимум 30 дни. По време на гратисния период служители от Общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона“ ще раздават информационни брошури и няма да бъде налагана санкция -  задържане на автомобил с техническо средство тип "скоба“. Това ще важи за хора, които не са платили, но са паркирали правилно, обясни Иванов.  

На територията на Синя Зона - Център, ще бъдат монтирани 10 броя зарядни станции за 20 електрически автомобили. Електромобилите, мотори, мотопеди ще паркират безплатно. Целта е да стимулират хората да се ориентират към този по-екологичен т
©
ранспорт. Преференциално паркиране на автомобили ще бъде осигурено за хора с трайни увреждания, за които са осигурени 104 места.

Живеещите в обхвата на зоната ще паркират срещу такса - за  първи автомобил - 5 лева на месец или 55 лева на година, за втори автомобил - 10 лева на месец или 110 лева/ годишно. Заплащането на сумата не гарантира паркомясто. За да ползват преференцията, живущите в зоната трябва да имат постоянен адрес на регистрация и автомобилът да е на името на физическо лице. Те ще имат право да паркират единствено в обхвата на една от четирите подзони, в която попада адресът им. Живущите на гранични улици между подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране. 

Цени за паркиране за търговци в Синя зона - 150 лева на месец или 1650 лева за 12 месеца. Цени за платено паркиране тип "Служебен абонамент“ - 350 лева на месец или 3850 лева на година. Документи за издаване на разрешение за локално паркиране за живущи и търговци, ще се приемат на интернет страницата www.varnaparking.bg и в офис на ОП "Общински паркинги и синя зона“ за обслужване на граждани и фирми, находящ се на ул.“Александър Рачински“ 29. Публично ще бъде оповестено, кога започва приемането на документи.

Следващата година ще бъде въведена и Синя зона – широк център, която е с над 4500 паркоместа. 



Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.06.2018 г.
0
 
 
улица с ширина на асфалта под 5 метра 20 сантиметра не може да бъде синя зона ТОВА Е ПО ТЯХНАТА НАРЕДБА ЗА СИНЯ ЗОНА . ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТ НАРЕДБАТА ЗА КРИТЕРИИ КОЯ УЛИЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ СИНЯ ЗОНА .КАК ГИ ОПРЕДЕЛЯТ ? НА ТАЕН СЪВЕТ ЛИ? ДАЛИ СА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ НЯМА ТАЙНИ ДА ПУБЛИКУВАТ КРИТЕРИИТЕ ПРАВИЛАТА КОЯ УЛИЦА МОЖЕ ДА Е СИНЯ ЗОНА ИЛИ НЕ ИМ СТИСКА
Aнонимен
на 16.06.2018 г.
0
 
 
Всички фирми,които имат или са наели помещение в този район трябва да започнат да плащат хиляди,за да могат да паркират колите си.Мислите ли,че някой ще остане да развива бизнес в тези райони?!? Аз лично се съмнявам .Ще започне масово освобождаване и обезценяване на помещения и бизнеса ще започне да се изнася от Варна . Това е началото на края на ГЕРБ . За грешката с Кирил Йорданов хората им простиха,но за тази простотия прошка няма да има .
Aнонимен
на 11.06.2018 г.
0
 
 
НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРКОМЕСТА ЗА ЖИВУЩИТЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НО ИНАЧЕ НИ ВЗИМАТ ПАРИТЕ КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ОСИГУРИШ ДАДЕНА УСЛУГА А ВЗЕМАШ ПАРИ ТОВА СЕ КАЗВА РЕКЕТ НА ВЪПРОС КЪДЕ ЩЕ ПАРКИРАМЕ МЕСНИТЕ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛ ОТГОВАРЯ КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ПРОДАВАЙТЕ И ОТИВАЙТЕ В ВЛАДИСЛАВОВО Е КАК ДА ТЕ ХАРЕСВАМ КМЕТЕ ТИ ЩЕ СИ ОТИДЕШ НО ЩЕ ПОВЛЕЧЕШ СЛЕД СЕБЕ СИ И ПАРТИЯ ГЕРБ КОЯТО ХАРЕСВАХ
Aнонимен
на 14.05.2018 г.
0
 
 
Ако кмета го интересуваха гражданите, щеше да прави паркинги а не да се чуди как да взема още пари. Откакто съм родена Аспарухов мост не искат да ремонтират, а вие си мислите, че няма да ви крадат парите от синята зона. Тъпи овце, ама какво да се очаква от хора, които цял живот хранят ТИМ. Най-мафиотския и мизирен град, никога не бих се върнала в тази дупка. Стойте си заблудени всичките и давайте пари на мафийката както винаги сте правили :)
Aнонимен
на 28.04.2018 г.
0
 
 
Слава на кмета Портних! Да е жив и здрав. Центъра ни ще блесне.
Aнонимен
на 28.04.2018 г.
0
 
 
Искаме бебета, а майките и количките няма откъде да минат. При 1500 евро за квадрат в центъра трябваше още преди 10 години синята зона да е факт.
Aнонимен
на 28.04.2018 г.
0
 
 
Накрая града пое към цивилизацията! За мрънкащите има автобуси.
Aнонимен
на 28.04.2018 г.
0
 
 
Алелуя! Беше крайно време всички селяни да се качат в градския транспорт и да спрат с тези трошки. Не може да си захвърляте скапаните коли по тротоарите селянчета. Отивайте си в кварталите скапаняци!
Aнонимен
на 26.04.2018 г.
0
 
 
никога ниама да се оправи, тази Балгариа само данаци ,ама ниама да останат работещти на 2 терминал,и от там знаете каде щете отиват,а автомобилите ,които са по третоарите паркирали ,какво ще става,хахахаахаа.>Е НИАМА ТАКАВА ДАРЖАЖА!!!!!
0
 
 
Не е влязла в сила Заповедта за синя зона, а вече на ул. Н. Геров ни санкционират!!! Превантивно!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: