Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внедриха ново оборудване за борба с горските пожари
Автор: Екип Varna24.bg 10:38 / 26.04.2018Коментари (0)1323
©
В началото на пожароопасния сезон Североизточно държавно предприятие внедри нова специализирана техника за борба с горските пожари. Два високопроходими автомобила бяха преоборудвани в противопожарни.

"Внедрената преносима противопожарна система е лесна за монтаж и демонтаж. Специалната конструкция се закрепва в товарния отсек на автомобила. Вместимостта на резервоара за вода е 300 литра. При оптимално високо налягане разпръснатата струя с пяна и вода има не само охлаждащ, а и изтласкващ ефект, т.е. тя не просто гаси огъня, а и измества кислорода от зоната на горене, така че да се предотврати допълнително изгаряне", обясни инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП.

Екипите, които ще работят със специализираните автомобили, преминаха обучение в Шумен. Едната от оборудваните коли ще се ползва от дежурните горски стражари на територията на ДГС "Суворово", а другата – в ДГС "Шумен".

По думите на инж. Саров въведената технология гарантира бързо и адекватно противодействие на огъня в гората. "Ръководството на СИДП работи последователно в тази посока, като полага усилия всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на предприятието непрекъснато да повишават готовността си за борба с пожарите. Предприетите мерки дават резултат и това личи и от статистиката за инцидентите в горите", отчете инж. Стоян Саров. Той допълни, че осигурената нова модерна техника допълва наличните седем автомобила, оборудвани за гасене. "Безопасността на колегите също е сред приоритетите ни, затова периодично провеждаме обучения на екипите. Те са снабдени с ранецеви пръскачки и ръчни инструменти, необходими за овладяване на огнените инциденти", обясни още експертът по опазване и защита на горите.

Във вторник във варненската местност "Прибой" бе регистриран първият за годината пожар от началото на пожароопасния сезон. Огънят, обхванал частна гора, е причинен от човешка небрежност. От СИДП призовават гражданите да спазват всички правила за безопасност, а в случай на пожар да сигнализират на тел. 112.

"Създали сме организация за незабавна реакция. Много разчитаме, разбира се, и на доброто взаимодействие със служителите на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, които са изключително важно звено в опазването на горите от пожари", изтъкна  в заключение инж. Саров и пожела на колегите си в сектора по-спокойно лято с по-малко инциденти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: