Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Нанков: Варна няма да дърпа конците на Бургас
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 01.05.2018Коментари (7)9749
©
Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишаване на пътната безопасност в Бургас и региона. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира изпълнението на инфраструктурни обекти в морския град заедно с кмета на община Бургас Димитър Николов и народни представители от региона. 

До 5 юни ще приключи започналия днес ремонт на участъка Бургас- кв. Ветрен. Пътната артерия, с дължина 8 км, е входа на града от АМ "Тракия“ и до началото на активния летен туристически сезон ще е напълно обновена, защото бе в лошо състояние, посочи при проверката министър Нанков и добави, че ремонтните дейности се финансират със средства от държавата. Министър Нанков заяви, че за нормалното осигуряване на трафика по Южното Черноморие е нужно да се изведе транзитния трафик за курортите, северно от Бургас. За тази цел държавата ще финансира изграждането на  северната дъга на Бургас. Той уточни, че в момента се довършва изготвянето на подробен-устройствен план за обекта.  До края на месец юни, най-късно началото на юли, ще стартира процедурата по избор на изпълнител и ако няма обжалване строителството може да стартира до 3-4 месеца. "Ако няма забавяне още през есента можем да започнем строителство, ако не, проектът ще остане за 2019 г.“, каза министърът.

До 18 юни ще е готов обходът на Ахелой и строителството на скоростната отсечка с четири ленти между Ахелой и Поморие, стана ясно при инспекцията на министър Нанков. Той напомни, че за реализацията на важния пътен проект правителството е осигурило 45 млн.лв. "До 18 юни ще сме готови с асфалтирането на пътя, обезопасяването с мантинели, маркировката и  вертикалната сигнализация. За летния сезон ще пуснем движението, както обещахме при старта на обекта“, категоричен бе министър Нанков. На 18 юни ще се пусне трафика и в отсечката Поморие – Ахелой, гарантираха от фирмата -изпълнител при проверката. Над 1,4 млн.лв. са вложени само в екологични мерки по трасето. Изградени са 24 подлеза и 4 км защитна мрежа за земноводни, за да не излизат костенурки, змии и др. представители на вида на пътя. Предвидена е 3500 м защитна мрежа за птици, както и 850 м шумоизолационна преграда за почиващите на къмпинг "Ахелой“, информира инж. Иван Иванов от фирма "Пътстрой“.

По отношение на обходния път на Поморие, част от проекта за скоростен път Бургас- Слънчев бряг, регионалният министър коментира, че има 22 жалби срещу отчуждаването на имоти за изграждане на трасето "Чакаме съдебно решение или споразумение със собственици на имоти по казуса. Колкото по-бързо приключим с отчужденията, толкова по-бързо ще започнем строителството, защото имаме избран изпълнител от 2016 г.“, коментира министър Нанков. Той обърна внимание, 95% от трасето е извън главния път, така че строителството може да се извършва и през летния сезон без да се утежнява трафика и да се създават предпоставки за задръствания. "Нашата цел е до следващия туристически сезон да сме приключили целия скоростен път на север от Бургас с обхода на Поморие“, каза министър Нанков. Сред другите приоритетни проекти за региона министър Нанков посочи рехабилитацията на пътя Малко Търново- Царево. Тази година в него ще бъдат инвестирани 3 млн.лв., с които ще се ремонтират най-тежките участъци. Междувременно започва техническото проектиране за пълна рехабилитация на всички 54 км от републиканското трасе. Приключва и обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждане на пътния възел, който да свърже град Камено с АМ "Тракия“. Министър Нанков информира още, че започва и проектиране на пътя Бургас- Варна през Дюленския проход, за да се осигури алтернатива за основната пътна връзка между двата града. "Сега габаритите на шосето не отговарят на изискванията за третокласен път, затова ще разширим трасето, за което ще се наложат и отчуждителни процедури. Там ще направим един от добрите варианти за връзка между Северна и Южна България в източната част“, обясни министър Нанков.

Регионалният министър допълни още, че през средата на месец май започва реалното строителство на пешеходната пасарелка при кръстовището на Атия, която ще е готова за два месеца и половина. Министър обаче подчерта, че така няма да може да се реши проблема с високата скорост. "Не може на всяка пешеходна пътека правим пасарелка, подлез или надлез. Съвестта на хората, контрол по пътищата и добра инфраструктура е основното за повиване на пътната безопасност“, каза Нанков. Той подчерта, че държавата влага сериозни усилия за подобряване на пътната безопасност и освен всички акции се заделя и сериозен финансов ресурс, а след въвеждането на тол системата ще има още повече средства. "Средно 8-9% от цената за строителство на всеки голям проект, който стартираме, включително в Бургаско, се влагат в мерки за пътна безопасност,а 2-3 % за екология“, коментира министър Нанков.

Темата за райониране я няма. Никой няма да дърпа конците на Бургас, камо ли Варна. МРРБ си остава център на регионалната политика за страната, а Бургас ще си остане в регион, в който да си има водеща роля. Подобни неща не трябва да влизат в дневния ред. Знам как се обърна дискусията, заради едни непремерени изказвания, коментира още в Бургас министърът на регионалното развитие. "Съжалявам, че някои народни представители бъркат район с индустриална зона. Терминологията е малко сложна за някои хора. Район е нещо различно. Тук говорим за район на статистически цели и нужди на Евростат. Това е важно да го знаете всички – Варна няма да дърпа конците на Бургас.“, заяви още министър Нанков.

Министърът коментира също, че Бургас е сред най-добрите общини- бенефициенти по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г с отдавна изпълнени проекти. "В момента някои общини не са и стартирали изпълнението на проектите си, а тук сме ги приключили“, каза Нанков и напомни, че според европейския регламент  общините, които са изпълнили проектите си ще имат бонуси, а от тези, които се бавят, ще се отнема ресурс.

"Никога няма да позволим да има конфликт между историята, археологията, екологията и строителството на магистрали. Бъдете убедени, че какво е необходимо от МРРБ ще бъде направено“, така министър Нанков коментира пред журналисти темата за намерените археологически разкопки при строителството на АМ "Струма“ и желанието на инициативен комитет находките да се запазят с изместване на трасето на магистралата.  Министърът обясни, че решение за бъдещето на находките ще вземе експертен съвет в Министерството на културата. Добре, че са магистралите, за да се разкриват обектите, защото осигуряваме финансиране. Ще осигурим средства и за консервацията, ще финансираме ако трябва и измесване, но това ще реши експертния съвет. Ние не спираме нищо, но ако изместим трасето дали няма да излезе нова археология“, коментира Нанков.

Той съобщи още, че на 8 май започва ремонт на 20 км от активната лента на АМ "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора, която е в лошо състояние. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спрени от движение в участъка в ремонт,  ще има и реорганизация на движение на леките автомобили. Този строителен сезон продължават и ремонтите по АМ "Хемус“ .

"Съобразяваме се с трафика и в летните месеци - юли и август, ще ограничим до минимум дейностите по магистралите. Трябва да си  дадем сметка, че 40 години не са ремонтирани тунелите по "Хемус“ и няма как да ги оправим за 2-3 месеца дори при работа на три смени. За ремонта на една тръба са нужни поне 7-8 месеца“, обясни министър Нанков и напомни, че зимата по нормативни изисквания не може да се работи. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.05.2018 г.
-1
 
 
Ей, позлатихте го този Бургас. Варна от 30 години е донор на националния бюджет...а Бургас е получател... бива ли в Южна България да се дават 22 пъти повече субсиидии от в Северна България и да се толерира грубоват райониран селски национализъм ...
Aнонимен
на 01.05.2018 г.
0
 
 
Тия дупета дето са се изпъчили за снимката, да вземат да оправят пътищата от междуселищната пътна мрежа, че са заприличали на гробища. Седнали да се пляскат само на магистралите, да могат тлъстите им софийски задници да стигат колкото може по бързо до морето, а хората от селата и малките градове-кучета ги яли. Половин час след като направиха снимките и платените си репортажи, на място да работят я имаше 10-15 човека а преди това бяха над 100 тюфлека/в това число и журналята/. Порнография!
0
 
 
Дали някой вярва на този лъжец?Нанков след като си прибрахте комисионните и 20 милиона не останаха.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: