Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Строежът на стадион "Варна" напредва бавно, но с надежда да завърши до края на годината
Автор: Пламена Николова 14:30 / 02.05.2018Коментари (19)26785
©
Строителството на стадион "Варна" напредва бавно, коментира днес главният архитект на Варна Виктор Бузев. Информацията му потвърди за Varna24.bg и общинският съветник Димитър Карбов, който представлява Общината в общите събрания на дружеството, което изгражда спортното съоръжение. Той предостави информация за хода на градежа, като поясни, че няма да има финансови пречки за завършване на грубата част на стадиона и се очаква до края на 2018 г. той да бъде завършен. 

В доклад до Общинския съвет Карбов посочва следното:

Последния проект за Стадион "Варна" е за капацитет от 22 000 седящи места, игрището ще бъде завъртяно, за да отговаря на изискванията на УЕФА за разполагане на вратите на север и на юг и ще струва 70 млн. лева. Конструкцията ще бъде изградена така, че да може трибуните да се разширяват в бъдеще и капацитетът на стадиона да се увеличава с още 6000 седалки. Новият проект предвижда още и 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли.

Необходимата инвестиция се изчислява на 70 млн. лева. Проектите, подготвителните дейности и укрепването вече са изразходили почти цялата сума от 22 млн. лева, вноска с която "Химимпорт" АД участват в дружество "Спортен комплекс Варна" АД.  50 млн. лева са необходими за завършване на грубия строеж. За изграждането на стадиона и паркинга са необходими 80 дка, а 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост. Останалите 60 дка са предвидени за развиване на бизнес.

С настъпването на финансовата криза, инвеститорите от "Спортен комплекс Варна" АД  променят първоначалните си намерения. Изработен е нов проект, който да намали капацитета на съоръжението и да оптимизира разходите, но въпреки това не стигат близо 50 млн. лева за доизграждането му. Инвеститорът разполага в наличност с близо 20 млн. лева, които са достатъчни за стартиране на грубия строеж или за реновирането на старото съоръжение. Поради това изпълнителния директор на "Спортен комплекс Варна" АД  Марин Митев, организира съвместно с Община Варна публичен дебат и предлага на събралите се граждани 3 варианта, в които Варна да има стадион.

Първи вариант – "Химимпорт" АД  продължава да издържа ПФК "Черно море" , а "Спортен комплекс Варна" АД  ще инвестира наличните в дружеството  близо 20 млн. лева, които са достатъчни за стартиране на грубия строеж и същевремено да се търсят други начини на финансиране, тъй като трябва да се намерят и останалите средства за завършване на съоръжението. 

Втори вариант – "Химимпорт" АД  продължава да издържа ПФК "Черно море", а "Спортен комплекс Варна" АД  ще извърши само ремонт на старото съоръжение, без да променят посоките на игрището, което автоматично го прави негоден,според изискванията на УЕФА.

И третият вариант  – "Химимпорт" АД  преустановява да издържа ПФК "Черно море"  , а "Спортен комплекс Варна" АД  ще извърши реновиране на стадиона и Варна остава без футболен отбор и представител в А група.

Според Митев трудно ще се намери възможност за държавна помощ, а общинско финансиране изглежда невъзможно. Инвестицията в изграждането на ново съоръжение трудно би се върнала само от продажбата на билети, организирането на спортни мероприятия и концерти. Именно това пречи и на намирането на други желаещи, които биха вложили 50 млн. лева в довършването на спортното съоръжение. Затова най - приемлив изглежда първият вариант и "Спортен комплекс Варна" АД  ще търси възможности да развие именно него.

Общо около 60 декара от общинските земи са подходящи за бизнес цели, сочи анализ, изготвен по поръчка на дружеството. Целта е да се създаде бизнес, който да донесе доходност, която да позволи довършването на стадиона, както и да осигури издръжката му. Има и идея да се изгради лятно кино с капацитет 4000 места, а до самия стадион ще бъде изграден подземен паркинг. Има възможности за стопанска дейност, която да финансира издръжката на стадиона, за която ще има грижа специално създадено дружество, наречено "Спортен мениджмънт" ООД.  Общата стойност на проекта за стадиона, който според актуализираните задания ще бъде с 22 хил. места, е около 70 млн. лева. Изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД дава срок до 2017 г. спортното съоръжение да стане факт.

Общият парцел ще бъде продаван на части на различни инвеститори, като вече има сериозен интерес към него. След старта на строителството предвидените за продажба площи ще станат много по-атрактивни и дори може да им се търси двойно по-висока цена.

Във връзка с взето решение на УС на "Спортен комплекс Варна" АД от 2014г., за привличане на финансов ресурс, чрез продажба на активи, поради големия материален интерес и за максимална прозрачност от "Химимпорт" АД заявяват желание, въпреки, че не е необходимо да се допитат до Общински съвет - Варна, относно намерения за разпореждане със собственост и на 30 март 2015г. на свое заседание Общински съвет - Варна,  гласува продажба на част от прилежащите терени в "Стадион Варна". Предложението е от "Спортен комплекс Варна" АД. Предмет на сделката е парцел в северозападната част. Параметрите на сделката отговарят на икономическия анализ на консултанта "Унико", който разработва 12 варианта за излизане от патовата ситуация с непостроения стадион. Според взетото от общинските съветници решение, всички средства, получени от продажбата на терена, трябва да бъдат инвестирани в грубия строеж на "Стадион Варна".

Близо 18.3 млн. лева е цената, на която "Спортен комплекс Варна" АД продава на командитно дружество с участието на "Кауфланд България ЕООД  енд Ко" КД терен от 14.46 дка в жилищен комплекс "Бриз юг" във Варна. Продажбата на терена е отразена в регистъра на Агенцията по вписванията на 8 август 2015г., и е в отговор на решение, взето от Съвета на акционерите на "Спортен комплекс Варна" АД на 25 юли м.г. С него на Съвета на директорите на компанията е възложено да търси варианти за финансиране чрез "кредитиране от външни институции, емитиране на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други възможни форми за привличане на финансов ресурс с оглед изпълнение на задачите на дружеството". 21 млн. лева от нужната сума вече са вложени в предварителната фаза на проекта - оформяне на терена, промяна в подземния кадастър, архитектурен проект и други. Сумата, която е получена от продажбата на прилежащия терен е достатъчна за завършване на грубия строеж и представлява 65% от нужните за довършване на строителните дейности близо 50 млн. лева.

Към стадиона, на една от външните му стени ще бъде изградено лятно кино. Ще бъдат проектирани и други атракциони с цел бъдещата издръжка на съоръжението. Още няколко терена от прилежащите ще бъдат предложени за продажба, но едва след като цените на кв. м се вдигнат заради започващото строителство в района. Няма да се продават терени откъм бул. "Левски", за да има стадионът "лице" и зоната да бъде облагородена. Извън плановете за продажба освен 60-те дка на чашата на стадиона, остават и 10 дка за паркинг и 14 дка за озеленяване и трафопостове. По груби изчисления, приходите на дружеството от сделката с терена ще са около 30 млн. лева. Делът на Община Варна, която има 35% в "Спортен комплекс Варна" АД, е над 10 млн. лева, само от тази продажба и няма да промени капитала на дружеството и преразпределяне на дяловото участие в него и на практика срещу апортна вноска от терени, оценени през 2005 г. на 12 млн. лева, сега Община Варна получава 10 млн. лева само от продажбата на по-малко от 1/10-а от тях.

Докато "Спортен комплекс Варна" АД търси начини за привличането на външно финансиране и реализация на целите му, финансовия отчет на дружеството сочи, че общите му приходи от продажби за 2012 и 2013 г. възлизат на 421 хил. лева. Част от тях - 392 хил. лева, са придобити от отдаване под наем на имоти, апортирани от Община Варна при учредяването на компанията. "Спортен комплекс Варна" АД отпуска заем в размер на 1.148 млн. лева на ПФК "Черно море". През 2013 г. към този договор е подписан анекс, с който крайният срок за изплащане на задълженията по лихвата и главницата е отложен за 30 юни 2020 г.

"Спортен комплекс Варна" АД е реализирало печалба в размер на 14 353 056,84 лв. през 2015г. Печалбата е в резултат на извършената продажба на недвижим имот 10135.2563.1875, съгласно взето решение за намиране начини за финансиране на дружеството. След покриване на загуби от предходни години, печалбата е 13 917 929,48 лв. От нея, съгласно чл.102 б. "а" от Устава на дружеството 10 % се отделят във фонд "Резервен". Съгласно решение № 2019 - 2 за продажба на имота, взето от акционера Община Варна с Протокол № 40 / 20.03.2015г. на Общински съвет Варна, средствата от продажбата следва да се разходват за строителството на стадион Варна, поради което не се изплащат дивиденти.

Ръководството и акционерите в "Спортен комплекс Варна" АД продължават активно да търсят подходящи форми за осигуряване на средства и по последни разчети на дружеството, окончателното завършване на стадиона ще бъде през 2018 г.

 Историческа справка сочи, че "Юрий Гагарин" е футболен стадион, съществувал до 2007 г. в град Варна. На него мачовете си е играл отборът на ФК "Черно море". Капацитетът на съоръжението е бил 35 000 зрители, но през 1983 година събира 40 000 на мач между Спартак (Варна) и Манчестър Юнайтед. Последният мач, който се е играл на стадион "Юрий Гагарин“ е варненското дерби на 9 октомври 1992 година. Построен преди повече от половин век, стадионът десетилетия е бил повод градът да се гордее с него. В последните години преди 2004г. старият "Юрий Гагарин" е вече амортизиран, занемарен и оставен в тежко състояние. Повече от 10 години на него не се е играл официален футболен мач, а цялостната му реконструкция е изчислена на 15 млн. лева. Стадионът се е казвал "Варна“ до 2005г., когато е решено да му се върне старото наименование.




Още по темата: общо новини по темата: 10
11.11.2020 »
02.06.2015 »
30.03.2015 »
26.03.2015 »
25.03.2015 »
05.03.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2018 г.
-1
 
 
Напредва работата, не е малък проект. Догодина ще е готов, не ме притеснява изобщо. А и срокът е до 2019 така или иначе.
-1
 
 
Има си зададен срок за завършване, който е до май 2019 г. и така като гледам, без проблем ще се спази.
Aнонимен
на 03.05.2018 г.
-2
 
 
Това го слушаме 13 години. Всяка година едно и също, едни и същи лъжи от едни и същи драскачи на хранилка при ТИМ.
+2
 
 
Като гледам снимките стоежът върви добре. Щом са изградили най-трудната част-основите, то се надявам, че все по-скоро ще са готови и останалите трибуни и този стадион ще започне да приема футболни срещи, а защо не и други спортни събития.
-1
 
 
Хаахахах чакайте малко пак нямате ясна представа.... Шефовете на асфалта имат и строителен бизнес който е в апогей завършиха блоковете над мола построиха блоковете бивш вамо ... Що да не довършат стадиона лятото когато по курортите е забранено
-2
 
 
Бавно. .... ... ... Така както измират Червените Руски подлоги?!
Aнонимен
на 02.05.2018 г.
-2
 
 
Малък и мижав стадион, но важното беше да се прилапат едни имоти, да се продадат терени...да се облажи една групировка, че и накрая тя да стопанисва построеното с парите на варненци. Ами честито!
-2
 
 
Е как до края на годината,вие кого кръщавате,още не е завършен един от малките сектори зад вратата,а какво остава за другите.....:D :D :D
+3
 
 
Такъв голям стадион, не може да се построи за ден два или пет. Трябват си средства и време.
-3
 
 
Тия срам нямат,всичко в града вече е тяхно и още искат
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: