Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Край на снимането на личната ни карта! Вижте кога вече ще си даваме ЕГН-то!
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 07.05.2018Коментари (6)4220
© Varna24.bg
В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов коментира новия регламент на ЕС за защита на личните ни данни. Според новото законодателство публични и частни лица и предприятия имат ограничено право да изискват достъп до ЕГН, лични документи и други лични данни. Европейският регламент ще влезе в сила независимо от това дали ще има нов Закон за личните данни, или не, обясни Караджов. В регламента държавите членки, съобразно законодателството си, могат да предвидят някои допълнителни изяснения за прилагането на регламента. Въведени са правила да ограничат публичния и частния сектор да обработват ЕГН тогава, когато не е необходимо и законът не го изисква, допълни той.

"ЕГН-то е уникален идентификатор. Той се дава не само на българските граждани, но и на чужденци, които получат българско гражданство и на мигранти, които получат статут на убежище. Целта му е да идентифицира физическите лица. Въпросът тук е да не се използва прекалено широко, когато няма необходимост от идентификация с ЕГН“, обясни той. Като пример Караджов посочи интернет търговците, на които не им трябва ЕГН, а само адрес. Фирмите са предпочитали да събират възможно най-много информация, без да е ясно за какво им са необходими. Копие от лична карта не би следвало да се събира, заяви също така Венцислав Караджов.

Единствените случаи са, когато Законът за мерките срещу изпиране на пари налага на банките да идентифицират лицето, което извършва трансакциите или когато закони, свързани със сигурността, изискват идентификация на физически лица. Комисията за защита на личните данни са налагали санкции на мобилни оператори, които са правили копие от лична карта, заяви Караджов. Където има основание за обработване на лични данни, трябва да има и упоменат срок за съхранението им, заяви Караджов. Ако няма упоменат срок в закона, европейският регламент и Законът за личните данни задължава администратора да обяви "разумен“ спрямо целта срок. Като пример за неразумен срок Караджов посочи работодателите, които съхраняват дълго личните данни на потенциални нови служители. Затова законът постановява публичното или частното предприятие да съхранява максимум 3 години личните данни на лицата, кандидатствали за работа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Всичко ще си бъде по старому и нищо няма да се промени. Те и сега банките като снимат личната карта бутат едно документче на което пише "съгласен съм....." и т.н. и викат "подпишете се тук". Фирмите също ще намерят начин да ги заобиколят ограниченията.
+4
 
 
Абе много сте прости нали вече навсякъде ви имат личните данни.За какъв край АДЖЕБА СТАВА ВЪПРОС?За пореден път се убеждавам колко ПРОСТ НАРОД са това българите.Не напразно 500 год. сме били под турско робство.НИКОГА АМА НИКОГА България няма да се оправи.
0
 
 
Юлия Митева, фирмите може да си препишат данните от ЛК без да я снимат. Е, каква е логиката не е много ясно, но преписването е разрешено, снимането не.
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
+6
 
 
Според мен трябва специален закон за банките които обработват лични данни .
+10
 
 
Странно как така фирмата да няма право да снима лична карта, след като фирмата наемайки работник подава всички документи в НАП и НОИ и къде ли още не по държавна администрация и има сто хиляди документа в които се изисква ЕГН, постоянен адрес и Номер на документ за самоличност. Все едно фирмите ей така нарочно си събират лични данни за техен кеф... Виж по отношение на данни събирани от куриери или последно от Български пощи ми искаха ЕГН върху едни хвърчащи листи, давайки ми писмото - това вече не го разбирам. Тоя лист може да бъде сниман или откраднат във всеки един момент...
+9
 
 
След дъжд качулка. Този олигофрен от някаква си държавна хранилка, как ще накара всички 100 фирми, банки, куриери, мобилни оператори и т.н., които вече ти имат ЕГН-то, да го изтрият, но и да накарат останалите 1000 на които са го продали за стотинки, също да го изтрият от системата си?! Какво ще правим, ще сменяме всички ЕГН-та ли? Олигофренска инициатива някой да усвои едни средства.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: