Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Утвърдиха номинациите за награда "Варна", вижте кой взима голямата награда
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 08.05.2018Коментари (0)2046
©
Номинациите за награда "Варна“ в областта на културата бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет. Голямата награда тази година ще получи поетът Валери Станков за цялостно творчество. В раздел "Литература“ отличието ще отиде при  Панко Анчев за издаденото литературно-критическо изследване "В зоната на разпада“.

В категория "Изобразителни изкуства“ е номиниран Пламен Аврамов. Той получава признанието за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия "Борис Георгиев“.

Наградата в раздел "Театър“ е за Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в "Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и за  Цветина Иванова – за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка "Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Номинираните в категория "Музика“ са Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с големи  постижения в областта на музиката.

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е сред призьорите. Наградата в раздел "Опера“ е за екипа, реализирал балета "Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

В категория "Танц“ приз ще получи Милена Попова, хореограф, педагог и ръководител на балет "Мелади“, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа. Другият отличен в този раздел е академичният танцов театър "Черноризец Храбър" с художествен ръководител проф. Петър Ангелов – за постижения в танцовото изкуство.

Екипът на БНТ Варна е номиниран в категория "Кино“. Той получава признанието за документалния филм "Около света за 202 дни“  със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата "Кор Кароли“.

В раздел "Журналистика“ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата филма на БНТ Варна "№ 1 – туризмът“ – "Светският блясък на Варна“ и "Варна време за шоу“.

За поредна година в категория "Архитектура“ няма номинация.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.

На днешното заседание председателят на комисията Даниела Димова отправи покана за съвместен концерт в Деня на Европа – 9 май, под патронажа на кметовете на Варна и Дордрехт. Концертът, който е с начален час 19:00 на сцената на Държавната опера, ще се състои от две части по 45 минути. Първата част ще е изпълнение на живо под диригентството на Ян фан Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/, а във втората на видео стена зрителите ще могат да видят Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт – побратимен с Варна град. В същия ден и час в холандския град ще започне идентичен концерт. Такъв музикален форум се провежда за първи път, а организаторите са подготвили и специални видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: