Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Криза за медицински сестри във Варненско, трябват още 1000
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 11.05.2018Коментари (0)2426
©
Очертава се остър недостиг на специалисти от професионално направление "Здравни грижи". Резултатите от проучване, направено през 2017г.от Регионална колегия на БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи) за Област Варна са доста обезпокоителни. Националната здравна карта на Република България от 2015г., определя, че само в извънболничната помощ в областта не достигат близо 100 медицински сестри, за да покрият минимума в съотношението лекар:мед.сестра 1:1. В Стратегията за развитие на здравните грижи в Република България 2013-2020 се посочва, че данните за болестността, инвалидността, възрастовата структура на населението, необходимите промотивни грижи, грижите за децата в риск, грижите за децата в детските ясли, в училищата и т.н. предопределят потребност от 4600 работещи в системата на здравеопазването специалисти от професионално направление ,,Здравни грижи" в Област Варна. По данни на БАПЗГ през декември 2017г. в Област Варна работят 1353 медицински сестри, но 63% от тях са на възраст до 55 години. 235 сестри са в предпенсионна възраст, а 275 са над 60 години.

Акушерките също са на критичния минимум. В дейността са заети 343 акушерки, от които 48 са пред пенсия, а 59 са над 60 год. възраст. Подобно е състоянието при медицинските лаборанти. При рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти има по-млади кадри, като 70% от тях са на възраст под 50 години. Очертава се сериозен недостиг и от медицински лаборанти, рехабилитатори и рентгенови лаборанти.

Данните от този анализ показват, че към този момент има недостиг от 1000 медицински сестри, необходими за оказване на качествени грижи за населението.

Цитираните данни сочат за ситуация на криза и предприемане на действия – финансови, административни, политически, иновативни мениджърски подходи, които да провокират интерес към професиите, осигуряващи здраве и благоденствие на хората.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: