Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: "Синя зона" няма да реши проблемите, но ще помогне
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 12.05.2018Коментари (0)4022
© Varna24.bg
"Синя зона" във Варна няма да реши всички въпроси, но се надявам, че ще заработи нормално и ефективно", коментира кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна "Позиция". Ние изграждахме паркинги там, където е възможно. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на практика няма свободни площи за изграждането на паркинги. Изключение правят училищните дворове. Изграждането на подземни паркинги върху дворовете обаче е сложен процес.

Преди време се говореше за такъв паркинг до сградата на община Варна.

Този проект също предвижда три нива на подземен паркинг и това ще е още една възможност за паркиране. Със сигурност синята зона

А какви са възможностите на администрацията да принуди хората да използват подземните гаражи към блоковете, а не да паркират по тротоарите, защото е по-удобно? А какво се прави с гаражите, чийто статут е сменен и в тях се правят магазини? Обратим ли е този процес?

Трудно е юридически, защото това се е случило преди повече от 10 години. Гледаме сега с новото строителство да се спазва изискването за паркоместа на новостроящите се сгради. Трудно е да се контролира използването на подземните паркинги, но аз мисля, че синята зона е точно такъв инструмент.

Сега Варна е една голяма строителна площадка и се говори за срокове, в които това ще продължи. Какви са последните срокове?

Работи се активно на бул. "Приморски". Сега се полага последната маркировка. Улица "Мара Тасева" и бул. "Първи май" са почти готови. До седмица ще бъдат въведени в експлоатация. В действителност бул. Васил Левски е изключително огромен и мащабен обект и през последните десетилетия такъв обект не сме имали. Огромни усилия се правят, за да бъдат спазени сроковете. Имаше и продължава да има редица трудности в хода на реализацията на проекта във връзка с препроектирането и отчуждителните процедури. Там има законови срокове, които трябва да бъдат спазени. Но се появяват и непредвидени ситуации като ненанесени в подземния кадастър елементи. Мобилизирани са всички сили и средства. Проектът е специфичен със специфични дейности, които имат и технологични срокове за изпълнение. Работи се на пълни обороти и се надявам, че срокът ще бъде спазен.

Има ли достатъчно ресурс – работници, инженери, машини?

Сложно е, защото ако видите пилотните машини например, в момента техниката на обекта е от Румъния и Македония. Трудности има, но се прави всичко необходимо. Благодаря на всички колеги, защото проектът е мащабен и изисква голяма координация.

Положението с трафика ще бъде коренно променено и проблемът ще бъде решен с десетилетия напред. В следващите няколко месеца предстои изграждането на мостови съоръжения, които ще пресичат булевардите Сливница, Владислав Варненчик, и Цар Освободител. За изграждането има конкретни технологични срокове, които няма как да бъдат избегнати и ще има проблеми с трафика в тези участъци. Ще се опитаме да минимизираме неудобствата, но ще ги има. В дългосрочен план обаче проблемът с вътрешноградския и транзитния трафик ще бъде решен.

Ще стигнат ли парите?

Що се отнася до отчуждаването, оценките преминават и в съда. Имаме казуси за присъждане на суми с ДДС и без ДДС. Но като цяло обектът е обезпечен финансово.

Да поговорим за интегрирания градски транспорт. Какво се случва с очакваните нови 15 автобуса?

Новите автобуси ги очакваме в края на юни. 

Беше анонсирано, че в края на месец април ще бъдат закупени нови 15 автобуси. Какво се случва с тях, кога реално ще са част от парка на общинското транспортно дружество?

Не,не, действителният срок за подписване на договора с изпълнителите е края на юни. ("Новите автобуси се очаква да пристигнат в края на м. март"- инж Злати Златев, изп. директор на "Градски транспорт" ЕАД). Поетапно те ще започнат да пристигат. Искрено се надявам да е по кратък срока, но всъщност и там всичко е свързано с технологични срокове на изпълнение. Така че, новите 15 автобуси може да ги очакваме най- късно до края на юни.

А интелигентните транспортни схеми, които също са част от втория етап на проекта "Интегриран градски транспорт"?

Там вървят процедури по проектиране. Там срока на изпълнение е до 2021-ва година. Разбира се, това е крайния срок, надявам се, че нещата ще се случат по бързо. Но, тук коментирайки интелигентните транспортни схеми по линия на проектите за градския транспорт, нали трябва да е ясно и, че вече реализираните фази като билетна система, система за контрол на трафика и даване предимство на автобусите, информационната система за пътниците, контролния център всичко това е изградено. Но някои от компонентите не могат да бъдат пуснати защото има юридически, процедурни, организационни проблеми.

Още обжалвания? Билетната система беше пусната тестово по линия №10, но така и не функционира в останалите автобуси от градския транспорт, нито по спирките.

Точно така, тестово беше пусната една линия, системата принципно работи, но за да заработи в пълния обем трябва да се случат редица неща. Трябва да бъде приета нова транспортна схема, нова тарифна схема от общинския съвет. Истина е, че и строителството на новия булевард всъщност забавя леко този процес. Виждаме, че към момента високоскоростното трасе или така наречения BRT коридор няма как да функционира. По проект би следвало по него да се движат автобуси през 3 минути. При този трафик и строителни дейности в града това е невъзможно. За това, всичко което говорих до сега, ще се въвежда поетапно, за да е в истинска услуга на гражданите.

BRT коридора си го представям като участък в който се движат само автобуси, без да влизат там леки автомобили. Нещо което не се случва по бул "Мария Луиза". А по схема на интегрирания градски транспорт, там има високоскоростно трасе.

Минава, разбира се, да. Но няма как да има отделно платно само за автобуси. Но тук се надяваме на контролирането на кръстовищата и светофарните уредби, че ще доведат до по висока степенна редовност на колите от градски транспорт.

Мисля че, след пускането на новия бул. "Васил Левски", другите три основни булеварда ще се разтоварят.

Пак ще ви питам за транспорт, но морски. Пак беше анонсирано във времето, че корабчето "Бела" което изпълняваше курсове временно между кв. Аспаруховмо и пристанище Варна заради транспортната криза свързана с ремонта на "Аспарухов мост", че тази транспортна връзка може да стане постоянна. На хартия и обещания ли остана тази идея?

Във времето придобихме от държавата кея на дружеството "Рибни ресурси" в Аспарухово. Текат процедури по прехвърляне на самия актив на общината, което ще даде възможност тази транспортна линия наистина да съществува. Направихме анализ, отчитайки факта, че другата седмица, на 16 май, ще подпишем договор за рибарското пристанище- то ще е опция за други подобни линии. До колкото знам в момента има частни инициативи и интерес към за поддържането на такива линии и нека да видим какво ще е търсенето от страна на хората.

Понеже споменахме пристанище Варна. Зона "Изток" на какъв етап е развитието и? Има ли готови проекти, отчитайки, че преди две- три години се говореше ще бъдат изградени център за фестивални и конгресни дейности, научно-образователен център по Ихтиология, аквариум, амфитеатър и други. Остава усещането, че се изграждат само заведения?

Социлизацията на пристанище за мен беше една важна задача и основен приоритет, защото няма как пристанището да е изолирано от града и 2018-та година да товарим жито в центъра на Варна. Радвам се, че пристанището до момента, в този му вид, беше припознато от варненци и гостите на града. Безусловно тази зона ще бъде визитната картичка на града. Там е територията където сме предвидили изграждането на експо и конгресен център. Защото Варна като най- източна част на ЕС е много атрактивна за провеждането на всякакъв тип събития- конгреси, изложения, конференции. Всичко това е бизнес и поминък и то целогодишен за Варна. Ние няма къде да проведем едно голямо изложение или конгрес в зала с капацитет 700 или 1 500 души. Нуждата от подобно съоръжение е голяма. Подобен проект във фаза завършване се реализира например в Ливърпул , където цялата старата пристанищна зона е изчистена от товаро- разтоварни дейности. Изградени са огромен конгресен и експозиционен център това е реанимирало икономиката на града в огромна степен.

Социализацията на пристанище Варна- Изток е свързано с преместване на товаро разтоварващите мощности към Варна- Запад. Това е ангажимент на ръководството на пристанището и пристанищна инфраструктура. Надяваме се този процес да се развива по бързо.

И там ще бъде изградена културна инфраструктура?

Да, да. Искаме да бъде изградена нова, многофункционална концертна зала защото Варна има нужда и от това. Но какво ще се изгради в тази част на града, решението ще мине през обществено обсъждане, защото това е проект за десетилетия напред. И да се изпълни по най грамотния и целесъобразен начин

Източник: радио Варна








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: