Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плаж "Болата" излиза от резерват "Калиакра", но остава защитена местност
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 14.05.2018Коментари (0)3105
©
Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи вчера на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът "Болата“ се изважда от резервата "Калиакра“. Той ще бъде включен в защитена местност "Степите", което е гаранция, че строителството на него ще е забранено. "В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в "Държавен вестник“. С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за защитените територии, където народните представители ще имат думата", обясни министърът.

Решението на министър Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа "Болата“ и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха днес в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя посочи, че БСП също подкрепя решението за изключване.

По-късно днес министър Димов посети село Българево, за да разговаря с местните хора, които го посрещната с благодарност. "Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата“, заяви министър Димов пред хората. Той подчерта, че хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имат – "тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите“. Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на местната общност плажът "Болата“ да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред.

Министър Димов беше поканен в Каварна да закрие ХV-ия общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето“. "Културата и фолклора така дълбоко са пуснали корени в нас, че няма какво да ни помести – те дават основание не само да се гордеем, но и да си отговорим на въпроса защо сме най-старата държава в Европа“, каза министърът пред участниците и гостите. Организаторите му връчиха почетна грамота за принос в съхраняването и популяризирането на българския фолклор, дух и традиции. "Не трябва да забравяме, че имаме няколко ценни неща, които почти никой друг няма – нашият фолклор, нашата азбуката – единствената, написана, за да прославя християнството и нашият дух, които ни държат от векове и ще ни държат още векове“, каза министърът в знак на благодарност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: