Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фестивалът "Марцианопол" превръща Долината на химията в туристическа дестинация
Автор: Пламена Николова 16:49 / 18.05.2018Коментари (0)3702
© Varna24.bg
Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на фестивала да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“.

Това съобщи за Varna24.bg експертът по публични комуникации в Община Девня Георги Александров, който допълни, че звученето на третото издание на фестивала "Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе на 9 и 10 юни, ще бъде доста по-различно в сравнение с миналата година.

"Искаме да разчупим стила, за да може фестивалът да е полезен и разбираем не само за любителите на древната история по нашите земи, но и за всички останали, включително и за учениците, които изучават антична история“, изтъкна Александров.

Той уточни, че всички зрители, дори и тези, които не са заели позиция край арената, ще могат да наблюдават разиграващите се там сцени посредством видеостена.

В рамките на фестивала над 100 реенактори от България и Румъния ще дадат всичко от себе си, за да пресъздадат живота в античния град: занаятчийски и робски пазари, гладиаторски боеве на арената, тракийски мистерии и демонстрации на римски военни строеве и оръжия.

Тази година всеки зрител ще има възможността да стане и участник във фестивала, което отново е нов и интересен момент, посочи Георги Александров.

На въпрос "какво печели Община Девня от напълно безплатен за зрителите фестивал, който е и най-мащабният по рода си не само във Варненска област, но и в цяла България", Александров отговори, че за кмета Свилен Шитов провеждането на събития от този ранг е израз на морален дълг към историята и миналото на Девня, както и че общината се управлява достатъчно ефективно, за да не търси преки материални дивиденти на всяка цена.

"Нашата амбиция е да засенчим индустриалния имидж на Девня, популяризирайки нейното древно и славно минало, и превръщайки я в атрактивна туристическа дестинация“, обясни пиар експертът. "В този смисъл фестивалът се явява средство за постигането на една стратегическа цел, която е и приоритетна в управленската програма на кмета Свилен Шитов“. Георги Александров припомни, че руините на античния амфитеатър, където ще се проведе фестивалът, са само част от историко-археологическия резерват "Марцианополис“, който е слабо проучен, въпреки че половината му площ не е застроена.

"Именно тази "неразорана целина“, под която лежат останките на най-големия римски град в пределите на днешна България, може да се окаже повратен момент в най-новата история на Девня. Общината търси механизми за финансиране на мащабни археологически разкопки и един от тях ще бъде неделният пазар, който възнамеряваме да открием наесен в квартал "Река Девня“.

Всички средства от такси и наеми ще се изразходват целево за проучването на античния град и за неговото вписване в съвременната градска среда“, обясни Александров и припомни, че в границите на резервата през 1929 година случайно е открито едно от най-големите монетни съкровища в света.

"Нито една от тези 100 000 римски сребърни монети обаче не е изложена в Музея на мозайките в Девня и е крайно време неговото ръководство да предприеме стъпки в тази посока“, коментира Георги Александров. Той припомни, че от май до септември музеят работи без почивен ден и всички посетители на античния фестивал ще имат възможността да разгледат богата му експозиция. "Там може да се види и надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. Артефактът е открит от археолозите в пределите на античния амфитеатър, което е едно от безспорните доказателства, че в Марцианопол са се провеждали гладиаторски битки“, посочи Георги Александров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: