Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стотици училища са без физкултурни салони
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 19.05.2018Коментари (0)1956
©
През 2015 г. съвместно с Министерството на младежта и спорта е създадена база данни за състоянието на спортната база и осигуреността на учебните заведения с физкултурни салони, плувни басейни и спортни площадки, според която към днешна дата в 1 678 държавни и общински училища има изградени физкултурни салони, а в 619 училища - няма.

Това заявява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на депутатско питане за проверка на състоянието на спортните съоръжения в училищните дворове, предаде репортер на БГНЕС.

За Министерството на образованието и науката доброто състояние на материалната база на училищата е от изключителна важност. В качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., по Приоритетна ос 3 "Регионална образователна инфраструктура" за подобряване на условията за спорт в професионалните гимназии МОН предвижда инвестиране на близо 20 млн. лв. Средствата са за изграждане на нови и ремонтирането на съществуващи физкултурни салони. Чрез финансиране в поддръжката на спортните съоръжения гарантираме доброто състояние и безопасността на учениците. Предстоят реконструкция и ремонт на прилежащи дворни пространства и спортни площадки в 97 професионални гимназии в цялата страна, заявява министърът. Той уточнява, че с Постановление № 199 на МС от 28.08.2012 г. са били предоставени средства в размер на 10 млн. лв., осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката и от преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г., за изграждане на нови и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в 10 общински училища и обособяването им в многофункционални спортни зали в градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен.

Министерството на образованието и науката се грижи за състоянието на спортните съоръжения на училищата в страната, като в периода 2014-2018 г. от бюджета на Министерството са предоставени финансови средства на 14 държавни училища в размер на 898 967 лв. за ремонт на физкултурни салони и изграждане на нови спортни площадки.

През 2016 -2018 г. на 6 общински училища са предоставени финансови средства на стойност 2 065 040 лв. за ремонт или изграждане на нови физкултурни салони, а на 12 училища са отпуснати финансови средства в размер на 562 912 лв. за ремонт или изграждане на спортни площадки, подчертава Вълчев.

Разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование и ограниченият ресурс на Министерството на образованието и науката за капиталови разходи за 2018 г., който се разпределя ежегодно между над 350 държавни институции - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на образованието и науката, дават възможност за финансиране на част от исканията на държавните училища, но Министерството счита за важно насърчаването на децата и учениците към повече спорт и за постигане на това при възможност финансира и искания на общински училища за подобряването на спортната база, се казва още в отговора на министъра.

Източник: БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: