Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
40 сигнала на ден за насилие над деца
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 21.05.2018Коментари (0)1535
©
Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето.

Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи, съобщава Монитор. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.

За сравнение - за всички 12 месеца на 2017 г. случаите са били 459. От Агенцията по закрила на детето обясняват сравнително високия резултат за началото на годината с увеличаване на чувствителността на обществото по темата.

Водещи и през миналата, и през тази година са преписките за упражнено физическо насилие – 168 за 2017 и 49 за 2018 г. Запазва се и тенденцията основно сигналите да са свързани с неглижиране и психически натиск. През 2017 година са подадени 41 преписки за блудство с деца, докато за първото тримесечие на настоящата година те са 12.

Миналата седмица столична полиция арестува мъж след сигнал на родители за сексуално посегателство в сградата на 17-о ОУ в кв. "Западен парк“.

Все по-често се наблюдават и случаи на насилие над деца мигранти или от уязвими групи. С бързи и застрашителни темпове се разраства и тормозът в интернет. За разлика от миналата година, тази все още няма преписки за използване на неподходящи и уронващи достойнството на детето методи на възпитание. Обикновено около една четвърт от всички постъпили сигнали за насилие над деца са на територията на София.

Най-често тормозът се упражнява в семейството или от познати хора, а сравнително малко са случаите, в които е съобщено за оказано насилие над дете от непознат.

"Работата по превенцията на насилие главно засяга моралните характеристики на обществото и от там рефлектира върху изискванията на хората към качеството на живот в семейството, двойката, отделната личност. Семейството, детската градина и училището освен възпитателни и образователни имат и социални функции“, коментира Елеонора Лилова. Последният известен случаи на посегателство на учител над дете беше в Димитровград. Тогава възпитател с 38-годишен стаж удари петокласник в час по математика.

По думите на пострадалия подрастващ и съучениците му шамарите са били 2 – по лицето и по гърба, обясняват от Агенция социално подпомагане. Детето живее в приемно семейство от 2016 г., а сигналът е подаден от един от приемните родители. Според него то се е прибрало с червено око.

Преподавателят пък твърдял, че само е разтърсил петокласника и го е ударил леко по врата. От агенцията са категорични, че създаването и развитието на мрежа за изграждане на механизми за връзка между различните служби и професионалисти, ангажирани с проблема на местно ниво е от изключителна важност. Притеснителен е и фактът, че при реализирането на контролна дейност от агенцията са установили, че все още има професионалисти, работещи с деца, които  не смятат за необходимо да уведомят компетентните органи за тормоз над подрастващи. От институцията апелират гражданите в случай на съмнение за насилие да сигнализират или на безплатната денонощна линия 116 111, или на сайта на агенцията. Освен това има изградени приемни, където хората и децата могат да бъдат консултирани, насочени към услуги за подкрепа, да бъдат изслушани и защитени.

 

 

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: