Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
1/3 от автосервизите работят на черно
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 22.05.2018Коментари (3)2013
©
В България има поне 15 000 автосервиза, които работят нелегално - не плащат данъци, не осигуряват майсторите, замърсяват околната среда, а качеството на ремонтите и на частите е съмнително.

По данни на самия бранш работилниците са общо около 30 000, като най-малко една трета от тях са в сивия сектор. Преди време инж. Емил Германов председател на Сдружение Автосервизите - София САС, изчисли пред в. Сега, че хазната губи от необложените обороти в бизнеса с авторемонтите стотици милиони левове. 

От години "белите" фирми настояват държавата да вземе мерки за затягане на контрола, включително и чрез законодателни мерки. Едва в последните месеци в Министерството на транспорта има раздвижване, а междуведомствена група заседава всеки четвъртък в опит да изкове регламент за работата на автосервизите.

"Желанието ни е да направим хубав закон. Без вас няма да се справим", обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на поредна среща с представители на бранша. 

Идеята на новия закон е да бъдат въведени ясни изисквания към местата за ремонт на автомобили и към техния персонал и да се направят два регистъра - на автосервизите и на правоспособните монтьори.

Така всеки шофьор ще може да провери дали поверява в надеждни ръце колата си. А ресорното министерство ще може да контролира обектите и да санкционира тези, които не отговарят на законовите изисквания. 

Миналата година НАП и МВР се активираха и обещаха "проверки до дупка" на гаражните автосервизи поне до края на 2018 г. Това се случи, след като в парламентарната комисия по транспорт бяха изнесени данни, че половината автоработилници крият данъци и не плащат осигуровки.

Става дума основно за т.нар. гаражни и квартални сервизи. Смята се, че точно те са и местата, където автокрадците пласират задигнати части. Преди коледните празници съвместните проверки в над 200 обекта в цялата страна установиха, че почти навсякъде има нередности, а най-честа е липсата на всякакви документи. Неиздаването на касови бележки и поставяне на части без гаранция също са често разпространени.

Именно с тези пороци ще трябва да се справи бъдещият закон. На срещата си с бранша зам.-министър Ангел Попов увери, че "няма да гледаме мача отстрани и да чакаме някой да ни подава сигнал", но и обеща, че МТ ще реагира на всяко оплакване. Това обаче ще стане, след като бъде приета уредбата на дейността на автосервизите, защото сега на практика регламент няма и инспекторите по транспорта нямат нормативни основания да проверяват и санкционират. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.05.2018 г.
0
 
 
Не една трета ами всички гаражно сервизи работят на черно без да дават касови бележки защото това щяло да вдигне услугата с 20%. ПОгледнете в какви къщи живеят, какви коли карат и как събота и неделя заведенията са пълни с монтьори. за един оглед на колата се вземат между 30 и 50 лева без нищо да е направил. А ако пипне цената скача нагоре. Няма ли да бъдат вързани към НАП и те?
+2
 
 
А ако аз съм завършил за автомонтьор автоматично ли ще ме добавят към регистъра на правоспособните монтьори ? Ако отида в сервиз под наем и си извърша сам ремонта - законно ли ще е след като държавата ме е научила, но не го практикувам? На каква база ще се определят правоспоробните монтьори, като 60-70 процента от монтьорите нямат такова образование, ами са го придобили като чираци на майсторите, а някой дори вече са станали майстори??? И много обичам такива гаражни майстори като започнат да ми развиват теории на база практика без никакви теоретични знания. И на тях закона ще даде власт да ми оправят колата, а аз сам да не мога - е това може да стане само в България - страната на абсурдите. По тази логика аз доста често влизам при личния си лекар вече със самопоставена диагноза и предложено лечение, като в повечето случай само го потвърждава и ми дава рецепта и болничен, но това не ме прави ЛЕКАР нали ? Как така ще направят чираците - майстори на автомобили ми е много любопитно ???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: