Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Връчиха годишните награди "Варна" на изтъкнати творци
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 23.05.2018Коментари (0)3412
©
Награди "Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени днес на официална церемония в зала "Пленарна“ на Община Варна.
"По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май, и тази година имам чест да бъдат част от церемонията по връчване на награди "Варна“! Според нашите архиви за първи път този приз се дава през далечната 1984 г. и вече над 3 десетилетия Община Варна отличава дейци на образованието и културата, номинирани от граждани, неправителствени организации, научни и творчески колективи.

Това е наградата на гражданите на Варна! Поздравявам тазгодишните носители на приза, нека все така упорито и всеотдайно работят за града ни. Нека си пожелаем всяка година награда Варна да намира своите достойни притежатели. Защото Варна е богата с успели и талантливи хора!". Това заяви кметът Иван Портних, който заедно с председателя на ОбС Тодор Балабанов връчиха почетните символи на наградените. "За мен е удоволствие да съм днес сред Вас, наградените с награда "Варна“, които я заслужихте със своя талант, със своя труд", каза Тодор Балабанов.

Тази година с решение на ОбС-Варна с награди са удостоени:

Голямата награда "Варна" получи Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията..

В областта на културата:

В раздел "Литература“ - Панкo Анчев, за издаденото литературно – критическо изследване "В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

С награда "Варна" за "Изобразителни изкуства" бе отличен Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба (скулптура и рисунка) през 2017 г. в Градска художествена галерия "Борис Георгиев“.

Наградените в раздел "Театър“ са Симеон Лютаков – за ролята на полицая Давид в "Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и актрисата Цветина Иванова – за ролята й в премиерната за България постановка "Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

В раздел "Музика" колективната награда бе присъдена на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България, с диригенти кап. III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов. В същия раздел с индивидуална награда "Варна" бе удостоен и Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, за изключителни постижения в областта на музиката.

В раздел "Опера" награда "Варна" бе присъдена на балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна, за екипа, реализирал балета "Лебедово езеро“, с хореограф Светлана Тоншева.

В раздел "Танц" индивидуална награда "Варна" получи Милена Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет "Мелади“, спечелил редица награди и номинация за Световната танцова купа. В същия раздел колективната награда "Варна" отиде при Академичния танцов театър "Черноризец Храбър", с художествен ръководител проф. Петър Ангелов - за ярки постижения в танцовото изкуство.

В раздел "Кино" награда "Варна" получи екип на БНТ Варна, за документалния филм "Около света за 202 дни“, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата "Кор Кароли“.

Награда "Варна" в раздел "Журналистика" бе връчена на Емилиян Ялъмов за отразяване на културния живот в Община Варна и за филмите на БНТ Варна "№ 1 – туризмът“ – "Светският блясък на Варна“ и "Варна време за шоу“.

В Системата на предучилищното и училищно образование:

Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Илиян Кънчев - ученик от ХII "д“ клас в III ПМГ "Академик Методий Попов“. Той е постигнал отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в разширения национален отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

"Ученик на годината в областта на професионалната подготовка“ получи Стефчо Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище "Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

“Учител на годината" в областта на предучилищното образование стана Валентина Александрова - старши учител в ДГ № 34 "Лястовичка“. "Учител на годината" в областта на основното образование - Севдалина Атанасова, старши учител в ОУ "Св. Св Кирил и Методий“. "Учител на годината" в областта на средното образование -Елена Димитрова, старши учител по информатика и информационни технологии в МГ "Д-р Петър Берон. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка е Тодор Тодоров, старши учител по хореография в СУ "Елин Пелин“.

Наградата за "Колектив на годината" в областта на предучилищното образование“ получи ДГ № 31 "Крилатко“, с директор Елена Ташева, а в областта на основното училищно образование - ОУ "Цар Симеон I“ с директор Стоянка Велянова..

Награда "Варна“ за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващите звена получи IV Eзикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Тотева.

Носители на Награда "Варна" в сферата на науката и висшето образование:

В областта на "Хуманитарните науки“ с индивидуална награда "Варна" бе удостоена проф. д.ф. Виолетка Тачева за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център.

Колективна награда се присъжда на екипа на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Света Марина“ - Варна, с ръководител д-р Калин Михов за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна.

В областта на "Природните науки“ награда "Варна" се присъди на научен колектив, с ръководител доц. д-р Валентина Тодорова, за научно постижение по проект "Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно Рамкова Директива за Морска Стратегия (ISMEIMP)“.

В областта на "Обществените науки“ с награда "Варна" бе удостоен " проф. д-р Росен Николаев за монографията му "Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“.

Колективна награда "Варна" се присъди на научен колектив, с ръководител капитан II ранг, проф. д-р Мирослав Цветков за научния проект "Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“.

В областта на "Техническите науки“ индивидуална награда "Варна" е за проф. д.т.н. Николай Джагаров за научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. А колективната награда е за научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурен факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" за проект Студентска лаборатория "Варна - град за хората“ съвместно с община Варна.

В празничната програма се включиха хор "Морски звуци" при хорова школа "Проф. Марин Чонев", с диригент Росица Щерева, и вокален ансамбъл "Звездни струни".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: