Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министърът на финансите заповядал ценните антични монети да се дадат на РИМ – Варна
Автор: Пламена Николова 11:38 / 25.05.2018Коментари (0)2668
© Varna24.bg
В навечерието на 24 май Митница - Варна предаде на Регионален исторически музей - Варна 709 антични и средновековни монети. Монетите са задържани от митническите служители и са отнети в полза на държавата с прокурорско постановление. Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов те се предоставят на Регионален исторически музей -  Варна (РИМ – Варна).

Това е най-голямото количество монети, постъпвало досега в музея от Митница - Варна, съобщи директорът на РИМ - Варна Игор Лазаренко на съвместна пресконференция на 23 май 2018 г. с началника на Митница - Варна Светлан Савов.

По време на пресконференцията бяха показани пред медиите монетите, които стават част от фонда на музея в навечерието на Деня на българската просвета и култура. Две (сребърна и медна) са от емисиите на българския цар Иван Александър. Част от монетите са от ХХ век и са на Княжество България и на Трето царство България, уточни гл.ас.д-р Игор Лазаренко.

Най-ранните от бронзовите и сребърни монети датират от ІV в. пр. н. е., а най-късните – от ХХ в. Сред тях има монети на македонски царе, елински и римски градове в Тракия и Долна Мизия, както и на почти всички римски императори от ІV в. и на византийски императори от началото на VІ до края на ХІІІ в.

С постъпването им в РИМ Варна, нумизматичният фонд на музея ще обогати тематичните си колекции, добави директорът на музея Лазаренко. Той благодари на митническите служители от Варна за високия професионализъм и спасените ценни монети, които ще бъдат достъпни за специалистите и обществеността.

Монетите са задържани от митническите служители на Митнически пункт Летище Варна в багажа на чуждестранен гражданин, опитал да ги изнесе нелегално от страната, уточни началникът на Митница - Варна Светлан Савов в отговор на журналистическите въпроси.

"Опазването на културно-историческите ценности от незаконен трафик е наша обща кауза", коментира той, подчертавайки доброто сътрудничество между митническите служители и музейните експерти във Варна.

По данни на Световната митническа организация нелегалният бизнес с културно-исторически ценности се нарежда на второ място по печалби след разпространението и търговията на наркотици, изпреварвайки дори незаконната търговия с оръжия и със стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, добави Светлан Савов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: