Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кинопанорама на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се провежда в "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 16:07 / 28.05.2018Коментари (0)1431
©
В Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» започна Кинопанорама на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн. От 26 до 31 май гостите на комплекса ще могат да се срещнат с известния сценарист, режисьор, писател и общественик и да видят шест от най-известните ленти.  Кинопанорамата се провежда в седмицата на големия празник на славянската писменост и култура – 24 май, и носи с два акцента - българската духовност и темата "Антифашизъм“.

Официалното откриване на Кинопанорамата бе на 26 май от 15:00 ч. в Актовата зала на Учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин“ с прожекция на документалния филм "Държава на духа“. По време на Кинопанорамата в "Камчия“ ще бъдат представени още документални ленти - "Изкуството като оръжие“ и "Криле над България“ и игралните "Допълнение към Закона за защита на държавата“ и "Звезди в косите, сълзи в очите“.

Днес в зала "Пленарна“ на Община Варна, от 18 ч., ще се проведе творческа вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Ще бъде показан филмът "Звезди“ – носител на 12 от най-високите филмови награди, сред които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална награда на Германия и др. Тойводи класацията за филми, посветени на депортацията на евреите по време на Втората световна война, като след него са "Пианистът" и "Списъкът на Шиндлер".

Днес Анжел Вагенщайн се срещна с учениците от Частното средно училище "Юрий Гагарин“. Той ще се запознае с инициативата на Училището на бъдещето "Белите гълъби на мирното детство“, което стартира от Детския комплекс в Ястребино и достигна до над 60 страни по света. Белите гълъби на децата от "Камчия“ вече "летят“ и на борда на Международната космическа станция. Ще посети маяците на приятелството в "Камчия“  - паметникът на загиналите подводничари, скулптурата на децата-антифашисти, символът на доброто "Одуванчик“ и бюст-паметника на маршал Толбухин.

Анжел Вагенщайн е носител на множество награди, сред които орден "Стара планина", рицарски орден на Франция, три най-високи ордена на Германия и др. Приятел на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“ и на Фондация "Устойчиво развитие за България“. През април 2016 г. избра "Камчия“, за да  представи новата си книга "Серенада за балканска гайда“. Събитието бе в рамките на творческата среща "Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“.

Той е автор на над 50 сценария на игрални, документални и анимационни филми. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал. Автор е на романите "Петокнижие Исаково“, "Далеч от Толедо“ и "Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български писател за всички времена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: