Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нанков: Строителството на АМ "Хемус" ще приключи с една година по-рано
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 28.05.2018Коментари (2)6287
©
Магистрала "Хемус“ ще бъде завършена до началото на 2024 г. На база проведените процедури успяхме да съкратим сроковете и строителството й ще приключи с една година по-рано от определения през миналата година срок. Това обяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на втората дискусия на тема "Магистрала “Хемус" – възраждане на българския Север". До края на 2021 г. ще бъдат завършени нови 160 км от магистралата, каза още той.

Магистралите и скоростните пътища не се изграждат само, за да свързват две населени места. Те осъществяват бърз, качествен и сигурен достъп от надрегионално значение, коментира министърът и подчерта, че "Хемус“ е не просто проект, който се изпълнява според ангажиментите в управленската програма на правителството, но и според поетите към хората от Северна България.

Николай Нанков напомни, че вече започна строителството на нови 9,3 км в участъка от Ябланица до п.в. "Боаза“ от дългата общо 420 км магистрала, от която в момента са в експлоатация 170 км. Индикативният срок за завършването на този участък е 2 години, но имаме уверението на строителите и на Агенция "Пътна инфраструктура“, че ще бъде съкратен на година и шест – седем месеца, съобщи Николай Нанков.

От думите на регионалния министър стана ясно, че вече приключва проектирането на 52-километровия участък от п.в. "Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Проектът предвижда удължаване на трасето с 2 км, но ще бъдат спестени около 200-300 млн. лв. от държавния бюджет. Очакваме тръжните процедури за избор на строител да стартират през месец август и още в рамките на 2020 г. тези 52 км да бъдат изцяло изградени, изрази увереността си той.

Предвиждаме през месец август да стартира търг за инженеринг за други 85 км от магистралата – от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново, каза още Николай Нанков и допълни, че се очаква този участък да е готов през 2021 г. Така до края на 2021 г. от магистрала "Хемус“ е реалистично да бъдат завършени общо около 160 км, подчерта той.

В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият участък от магистралата от разклона за Русе и Велико Търново до п.в. "Буховци“, но след като проектът премине през всички нормативни процедури по устройствено планиране, екологични и вещни процедури, той може да бъде завършен до началото на 2024 г., посочи министърът. Той допълни, че до два – два и половина месеца се очаква да стартира реалното строителство и на най-западния участък от 16,3 км на магистралата – между пътните възли "Буховци“ и "Белокопитово“.

По отношение на магистрала "Русе – Велико Търново“ регионалният министър обяви, че делото във Върховния административен съд за жалбата по ОВОС е насрочено за 18 юни. Ако то е в полза на АПИ, още в рамките на годината ще може да започне работата по парцеларните планове и процедурата по строителство, коментира Нанков.

 133 км е дължината на магистрала "Русе – Велико Търново“ от Дебелец до бъдещото трасе на втория Дунав мост при Русе. Най-тежък от гледна точка на сигурност и пътна безопасност е участъкът Русе – Бяла, обърна внимание регионалният министър. Той коментира, че индикативната стойност на проекта за магистралата, която ще бъде разделена на три етапа, е над 1 млрд. лв. Точната стойност ще стане ясна след изготвянето на технически проект, като очакваният срок за завършване на важната и за съседните на Русе и Велико Търново области е средата на 2022 г.

Всички обсъждания за магистрала "Русе – Велико Търново“ са направени компетентно, всички процедури са спазени. Избраното трасе е най-оптимално и екологично най-щадящо, каза председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

До края на годината очакваме да бъде сключен договорът за изпълнение на участъка Ботевград – Мездра от скоростния път "Видин – Ботевград“, информира още Николай Нанков. Той коментира, че с реализацията на тези и други важни за Северна България проекти ще се даде шанс за развитието ѝ също както и за Южна България. Южната част на страната изпревари в пъти в инфраструктурно отношение през последните години Севера. По протежение на АМ "Тракия“ за две години и половина се развиха три индустриални зони. Не случайно Европейският парламент посочи АМ "Тракия“ като един от трите най-успешни примери за ефекта от кохезионната политика на Европейския съюз, коментира министърът. Той изрази убедеността си, че същият принос за Северна България ще даде завършването на АМ "Хемус“.

Николай Нанков посочи, че тя ще бъде изградена с национален ресурс, като се разчита основно на бъдещите приходи от тол системата, чието генериране са очаква да започне от средата на 2019 г.

В отговор на въпрос регионалният министър посочи, че през следващите 7 години в страната ще има 16 нови тунела, като заедно с възложените от Национална компания "Железопътна инфраструктура“ ще бъдат изградени общо над 60 км тунелни съоръжения. Очаква се най-сериозен инвеститорски интерес за реализиране под формата на публично-частно партньорство да привлече тунелът под връх Шипка, съобщи той.

Пред медии министър Нанков коментира, че през тази и следващата година, поетапно според възможностите на бюджета, приоритетно ще бъдат ремонтирани съоръженията по протежение на  европейските транспортни коридори, които са най-натоварените в страната. Разчитаме не само на бюджета на АПИ, но и на преизпълнение на държавния бюджет като през миналата година. От средата на 2019 г., когато въведем тол системата, ще имаме достатъчен ресурс да направим ударно до края на годината онези ремонти, които няма да успеем през тази, посочи министърът.

През тази ще бъдат довършени две тунелни тръби на АМ "Хемус“ – "Витиня“, която беше ремонтирана частично през 2017 г., и "Ечемишка“, както и три мостови съоръжения. Според възможностите на бюджета през тази и следващата година ще бъдат ремонтирани още тунелите "Траянови врата“ на АМ "Тракия“ и намиращите се на територията на Велико Търново. Очаква се строителните работи по тях да започнат още тази есен. Сега приключваме проектите и започваме с реално строителство след около 1-2 месеца. Вече се работи по тунела на обходния път на Ловеч. Готов е техническият проект за ремонта с бюджетни средства на тунел "Кривия“ на път Е-79 в Кресненското дефиле, съобщи още регионалният министър.



Още по темата: общо новини по темата: 253
17.02.2024 »
23.01.2024 »
02.12.2023 »
24.11.2023 »
24.11.2023 »
08.11.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: