Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна учредиха Европейска литературна награда на името на Димитър Димов
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 30.05.2018Коментари (0)2620
©
Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а инициативата е дело на Сдружение Международен Литературен Фестивал "Варна Лит“. Новината бе съобщена по време на откриване на второто издание на международния фестивал с програма за деца и възрастни "Варна Лит".

"Целта на Европейска награда "Димитър Димов" е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убеденост на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка", поясни Теодора Димова - дъщеря на писателя. Тя допълни, че "творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман, затова и наградата е европейска, а тя се учредява във Варна, защото част от действието на "Тютюн" се развива във Варна в един преломен момент. В "Роман без име" действието също се развива във Варна - това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето", каза още Теодора Димова.

Конкурсът ще има само една категория – роман, а наградата ще бъде 10 000 лв. Тя ще бъде връчена на български или чуждестранен автор, издаден в периода 01.01.2018-31.12.2018 г., обяви Свилен Спасов, един от инициаторите за създаване на конкурса. Повече информация за конкурса тук: http://www.varnalit.com/

"Нека си представим "Варна Лит" като тримачтов кораб. Едната мачта е посещението на автора в училищата. Втората мачта са срещите на автори с варненската общественост, където вече пораснали ученици, деца, ще имат възможност да се срещат с писатели, художници, артисти, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват. Третата мачта – най-важната, е да провокираме въображението и мечтите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да направим всички заедно така, че да са окрилени, да се научат да мечтаят. Затова сме предвидили работилници и всякакви други инициативи окуражаващи творчеството", заяви при откриването писателят Захари Карабашлиев.

"Благодаря на всички, които подкрепят каузата "Варна Лит" - на Захари Карабашлиев, който е двигател на фестивала, на Теодора Димова, на Искра, на Ник, на варненските автори, на всички, за които "Варна Лит" е споделено преживяване. Радвам се, че в навечерието на Деня на детето – 1-ви юни, фестивалът отново ще даде силна подкрепа на грамотността, на словото, на духовността, и вярвам, че ще се наложи като  традиция в културния календар на града ни", каза кметът Иван Портних. Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет Тодор Балабанов, писатели, художници, журналисти, музиканти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: