Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Павел Христов: Държавите от Черноморския регион задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 31.05.2018Коментари (0)1429
©
Задълбочаването на сътрудничеството между държавите от Черноморския регион в областта на туризма ще бъде във фокуса на предстоящата среща на ресорните министри от страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Конференцията, която ще се проведе на 14 юни в България, ще зададе насоките за развитие на сектора през следващите 2-3 години. Това коментира народният представител от ГЕРБ Павел Христов, който заедно с парламентарния си колега от ПГ "Обединени патриоти" Валентин Касабов взе участие в бизнес-форум между държавите-членки на ЧИС и Беларус.

"Територията на страните от ЧИС представлява пазар с 332 млн. потребители и общ вътрешен продукт от 3,6 трилиона щатски долара. Черноморският регион разполага с изключителни природни ресурси и включва редица дестинации с огромен туристически потенциал. Само през 2016 г. той е посетен от 115 млн. туристи, които представляват 19% от европейския туристопоток. Печалбата от туристическата дейност за същата година надхвърля 51 млрд. евро", отчете Павел Христов, който е представител на България в Парламентарната асамблея на ЧИС. Той допълни, че Работната група по туризъм към ЧИС е натоварена със задачата да разработи винени маршрути на Черноморския регион. "Като част от този проект страната ни ще се включи активно с 12 винено-кулинарни дестинации, определени чрез съвместната инициатива на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите", припомни варненският депутат.

Той акцентира върху изобилието и многообразието на термоминерални води и калолечебни находища в Черноморския регион. "Това е предпоставка за сериозен ръст на търсенето на услуги, свързани със СПА, балнео и уелнес туризма. Потенциал за устойчиво развитие обаче имат и проектите в областта на морския, зимния, културния, гастрономическия туризъм", отбеляза още Павел Христов в изказването си на форума в Минск. По думите му промотирането на Черноморския регион като водеща туристическа дестинация е част от усилията на България в качеството й на страна-координатор на работната група.

В приветствието си към участниците на форума народният представител обърна специално внимание и на успешното сътрудничество между България и Беларус в областта на туризма. "Страната ни е сред предпочитаните туристически дестинации за беларуските граждани, за които Министерството на външните работи издава туристически визи по максимално облекчена процедура. Със задоволство отбелязваме и желанието на Беларус да облекчи визовия режим за туристически цели, като въведе възможност за безвизово влизане за период не по-дълъг от 5 дни за гражданите на държавите-членки на ЕС", посочи Павел Христов. Като принос за развитието на двустранните отношения в областта на туризма той отбеляза ежегодното участие на България със свой информационен щанд на Международното туристическо изложение "Отдых“ в Минск, както и подписаните 40 споразумения за побратимяване между български и беларуски градове. Депутатът определи като сериозен недостатък липсата на чартърни полети между двете страни, но изрази позицията, че решение на този въпрос може да се търси в рамките на някои от работните формати с ЧИС или на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество. Възможност за по-активна обмяна на опит и добри практики Павел Христов вижда и в областта на бизнеса.

В рамките на форума в Минск, който се провежда по инициатива на Търговско-промишлената палата на Беларус, народният представител от ГЕРБ се срещна с редица предприемачи от сектори като информационни технологии, сигурност, туризъм, храни и земеделие. В дискусия с китайска делегация, която е част от евразийския център "Един пояс, един път", бяха обсъдени проекти, свързани с визията за развитие на Новия път на коприната, която открива перспективи за инвестиции в България и в частност в черноморските ни общини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: