Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кошмар в Норвегия! Отнемат българчета от семействата им след клевети на съседи
Автор: Екип Varna24.bg 13:19 / 31.05.2018Коментари (25)5944
Български семейства стават жертва на социалната служба в Норвегия, след като децата им са били отнети. За случаите разказа наш сънародник в страната, който се свърза с bTV. Оказа се, че български семейства бягат от Норвегия, след като подредили там целия си живот, за да спасят децата си.   В Норвегия законодателството е много стриктно по отношение на децата и всяка клетка от обществото – учители, медицински работници, съседи, са задължени да докладват дори при най-малкото съмнение, че някое дете е в риск. През 2015 г. там отпада обвинението за клевета, тоест анонимен сигнал, който съдържа неверни данни за дете, няма да бъде наказан. Това мотивира много хора да използват това и да сигнализират службата за закрила на детето по различни казуси.  

Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск  са 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620. В 60% децата остават в домовете си и им се помага вътре в дома, но в 40% от случаите децата са отнемани от техните семейства. Тоест ако се стигне до това, службата да провери твоето семейство, има огромен шанс детето ти да бъде отнето.  

Ето и някои от случаите на български семейства, заплашени от подобна ситуация:  

Лекарите казват на Деница и Станислав, че няма да имат деца.  Деница обаче забременява и ражда Зара и София. Семейството живее в Норвегия и вижда бъдещето си там.   "Всичко беше много розово, щяхме да си купуваме къща, докато кучето ни не взе да лае", разказа Деница Димитрова – Спасова. 

Двамата със Станислав разказват, че заради кучето Кристофър започнали конфликтите им със съседите. Но вместо да се оплачат от животното, съседите сигнализирали Барневерн – норвежката служба за закрила на детето.  

"Сигналът е, че децата плачат перманентно – и денем, и нощем. Деца на година и 8 месеца, близнаци, няма как да не плачат! Тогава точно започваха градина, растяха им зъби", заяви Деница.   В подобна ситуация попада и семейството на Надежда. Заминават за Норвегия, след като голямата им дъщеря не е приета в детски ясли в София, а там се ражда второто им дете. Заради конфликт съседка ги заплашва със сигнал до службата за закрила на детето.  

"Казва, че аз съм истеричка и малтретирам детето, то непрекъснато крещи и реве, което не е така, и ще се обади на Барневерн. Хората си мислят: Абе те сигурно са си пребивали детето, сигурно са го малтретирали. Всъщност не е нужно нищо да правиш, за да ти го вземат, ако това така е дошло като информация от съсед", разказа Надежда.  

В Норвегия такива сигнали до службата за закрила на детето могат да доведат до проверки на семейството и да завършат с отнемането на детето от родителите. "Започнахме да четем за брутални случаи на отнети от родителите им деца. Започнахме да разбираме, че родителите нямат абсолютно никакви права върху децата. Едно дете като е било 3 месеца в Норвегия, то става собственост на държавата. На родителската среща ни се казва, че първата институция, на която ще се обадят, ако има проблем, не е семейството, ами на Барневерн", отбеляза Надежда.  

"Има случай на отнето дете заради кариес. Има случай за отнето новородено бебе от майка си, защото спяло в леглото на майка си в болницата. Има абсурдни ситуации", допълни и Деница.   "Научавайки все повече и повече  за това, започнахме да живеем в страх – дали детето си е измило зъбите или не – това може да предизвика проблем, дали има петънце на блузата", призна Надежда.  

По думите на Деница има случаи на отнети деца заради лъжа на дете в училището или за неконцентрация. "Моята приятелка е на 55 години. Най-малката ѝ дъщеря сега стана на 18 години. Жената ми каза: Сега вече мога да си отдъхна. Тя е имала и с трите си деца проблеми. Няма норвежци, няма мюсюлмани, няма християни, никой не го интересува", каза тя.  "Въпросната институция е държава в държавата", категоричен е Станислав.  

В Норвегия на децата им разясняват в училище правата, които имат, а учителите ги съветват да сигнализират Службата за закрила на детето, ако родителите им не се съобразяват с тези права.   "Тя може да ми направи проблем, ако я карам да си дойде вкъщи, а навън ѝ е много забавно. Може да я слагам да си легне, а тя да не иска. Там не е желателно да се караш. Детето трябва да се развива както си се развива. В Норвегия не можеш да си позволиш нищо. Дори когато се роди, аз спазвах всичките им правила от страх", каза още Надежда.  

Заради всички истории за деца, отнети от семействата им, тя стриктно спазвала всички изисквания за отглеждането и на новороденото си бебе.   "Всичко е контролирано, те идват час по час вкъщи да ни проверяват. За кърмата, с кантари, с всичко, в никакъв случай вода да не давам на детето. Не може да не искаш да кърмиш или да не имунизираш детето си", отбеляза Надежда.   Деница и Станислав също потвърждават, че проверките са сериозни. Изискват всички документи от полицията, детската градина, личния лекар, "Бърза помощ".  

"Естествено нямаше какво да крием. Аз бях много стресирана заради всички истории, които сме чували. Той се свърза с адвокатката и нейният съвет беше да изведем децата по най-бързия начин от страната. Напуснах работа и купих билети", заяви Деница.   И двете семейства решават да не рискуват и извеждат децата си от страната.  

"Няма какво да правим тук. Събрахме си къщата, продадох всичко, което имахме, напуснахме жилището и си дойдохме. Не сме информирали нито училища, нито институции. Купих билети и те излязоха", каза Надежда.  

"Искам да кажа първо на всички българи, които са тръгнали към Норвегия, че това е една чудесна страна, с невероятна природа, богата, с уредени хиляди неща. Прекрасна предпоставка да си осигуриш старините там или да натрупаш капитал за младините. Но ако имаш деца, прочети и се информирай, преди да тръгнеш, защото там трябва да се съобразиш с невъзможни неща, за да си запазиш децата и да живееш в спокойствие", препоръча тя.  

Въпреки решението на двете семейства да се приберат в България държавата ни не е последна спирка за тях и децата им. Станислав заминава за Германия. Скоро Деница, Зара и София ще се отидат при него. Надежда и мъжът ѝ също обмислят къде на запад да започнат живота си от начало.   Цветелина Оланд не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април. т.г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг, който е норвежец, той започва да говори негативно за майката на децата, когато са при него.

"Говореше лошо за мен, за България, за моите родители, което настрои децата срещу него, защото те обожават България. Те се отдръпнаха, в един момент казаха: "Не". Когато не можех да ги убедя да ходят при бащата, той заведе дело срещу мен", разкри Цветелина Оланд в предаването "Тази сутрин" по bTV. Така службата за закрила на детето се намесва в казуса. "Получи се сигнал от вещото лице по делото – психоложка, която изпрати писмо, че е притеснена за психическото здраве на децата. Направиха тест за интелигентност на мен и бащата. Оказа се, че аз съм над средното ниво, а той – под средното.

Използваха го срещу мен, мотивираха се, че този мой висок коефициент ми позволява да манипулирам децата", допълни тя. Сега децата са разделени в две отделни приемни семейства, на 200 км един от друг. Майката може да ги вижда за час и половина веднъж в седмицата и по време на срещите трябва задължително да говорят на норвежки.  

"След като ги взеха, първите 5 дни аз не знаех къде са, нямах никаква връзка с тях", разказа Цветелина Оланд.   Когато полицията и социалните работници са дошли да вземат децата, тя е опитала да се държи спокойно. "Ако се държиш истерично, те набедяват, че имаш психични отклонения. Положих нечовешки усилия, за да запазя спокойствие и заради децата, и заради социалните, които бяха там. Децата седнаха до мен на дивана и се вкопчиха в мен. Аз трябваше спокойно да обясня, че всичко ще се оправи, и трябваше да го кажа на норвежки. Плачеха, стискаха ме, само заради мен тръгнаха. Казах им: Съдействайте на хората, мама ще се бори", разказа майката през сълзи.  

На нея не ѝ е позволено дори да отиде до училищата на сина и дъщеря ѝ. Не ѝ е разрешено да им звъни, ако те не ѝ се обадят.   Сега обаче и седмичните им срещи вече са забранени. "Не мога да виждам децата до януари 2019 г., за да нямам лошо влияние върху тях. Тяхното становище е, че децата са твърде привързани към мен, че аз много лесно мога да ги манипулирам и има опасност ние да избягаме от страната, въпреки че през ноември миналата година взеха паспортите на децата", заяви Цветелина Оланд.  

Тя се е свързала с българския консул в Осло и е получила уверението му, че може да присъства на заседанията като контрол.   "Надявам се българските институции да обърнат внимание и да се намесят в случая. Става въпрос за две български деца, никое дете не заслужава тази съдба", категорична е Цветелина.   Написала е писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за намеса и помощ от нашите институции.  








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Какво ни занимават с тези емигранти. Повечето от тях при споменаване на България почти винаги казват "Добре, че напуснахме тази кочина", а сега ми реват. Да си бяхте стояли в България, да си бяхте плащали данъците в родината, нямаше да имате тези проблеми. Като сте се насадили в чужда държава естествено, че няма да гледат на вас с добро око. Много е лесно да кажеш, че на запад всичко е добре уредено, само че това се дължи на дългогодишния упорит труд на местните, а не на такива парашутисти като нашите емигранти.
0
 
 
Другаря гергов пак е активизирал русофилистични скопеняци без деца и футболни фейнчета(пак без деца) да "борят" темата с минусчета ! Норвегия не е лоша страна....оная страна на която се кланяте ама не ходите да живеете там...тя е по зле от Норвеия малоумници!
на 01.06.2018 г.
-2
 
 
Подобни случаи в Норвегия има не само с българчета. Наскоро се вдигна голям шум в Русия с една рускиня женена за норвежец , която едва успя да спаси децата си от лапите на ПЕДОФИЛИТЕ от Барневерн. В Норвегия педофилията е масова и традиционна за обществото им. Под претекст че се пазят от родители насилници , много деца , предимно на родители от източна Европа , се отнемат. Голяма част от тях се дават на приемни семейства местни , педофили , които ги ш**ат и им разбиват психиката още от малки. Точно такава е билата съдбата на Брейвик например.Барневерн служи като камуфлаж на масовата педофилия в Норвегия , всеки чужденец който се полакоми от високия стандарт там , трябва много да внимава ако се засели със семейството си.
+2
 
 
Там е така. Тяхната система създаде психопат като Брейвик. Хората доносничат едни срещу други. Пълен та*ак. Ако нямаха нефт и газ, там щеше да е абсолютен кенеф.
+2
 
 
Жалко, не знаех, че Норвегия е толкова глупава държава... :(
+1
 
 
Правилата там са различни от в България.И обществото там има други ценностна система и манталитет.Българина по традиция е свикнал да се "оправя" сам и трудно свиква на чужди порядки.Но като виждам,че случая е на 2 бг семейства,вероятно хилядите други нямат такъв там.Майката след развода в България може да не дава децата си на бащата и никой не му пука.Ха опитай там!!!Хората имат истински соц.служби,социолози,полиция и разследват всичко бързо.Затова,че някой се е насрала нито Бойко нито Норвегия е виновна.Г-жата с норвежка фамилия(що не си я сменила след развода) лее крокодилски сълзи.Няма такъв филм,децата решили и няма да ходят при баща си.Ето,че уж всичко им е позволено пък институциите смятат ,че майката им влияе отчуждаващо.Дали е вярно имат думата специалистите там.Вероятно децата са в приемни семейства ,защото и двамата родители ги товарят един срещу друг.Там отдавна са разбрали,че лошото възпитание и ползването на детето за оръжие срещу другия после се отразява Зле на детето,когато ТО стане родител.Държавата превантивно "спасява"детето и "наказва" родителите.Сами признават,че няма етнос,вяра,гражданство...сиреч критерия е за всички.А тук е свободия и всеки си прави каквото иска и после се чудите що възпитанието на децата ВИ е изпуснато.Заравяте си главата в торбата и си мислите,че всеки родител е най добрия.Училище за родители няма.Това е отговорност.И ако не си отговорен към децата си в Западния свят ти дърпат ушите,щото утре не искат децата ви да станат,като вас.Това се нарича интеграция.Като сте отишли да им харесвате хубавия и богат живот ще им приемете и законите.Като не ви отърва си тръгвате.Много е просто.Хората си имат закони и институции...Затова са достигнали ДО Там,че да ви харесва.
+5
 
 
Хората там искат, законите които са приети и да се спазват. Затова са и номер 1 по стандарт на живот в Европа. Въобще не ги интересува дали някоя ще реве, че не и търпят пиянските изцепки и не и чистят след помияра.
+5
 
 
Ето това е джъндър идеологията в действие! Това целят и у нас тези извратеняци! Почнаха с разрешение за гей паради и стигат до отнемане на децата ти,защото гнусните извратени педерунгели не могат да имат деца и искат да вършат мерзости и гнусотии с децата! Хора, ако се правите на неразбрали или си мислите ,че това вас няма да ви засегне-жестоко се лъжите! Сега е времето за противодействие,другата седмица-на 9 юни има походи в цяла България в защита на семейството-ВКЛЮЧЕТЕ СЕ и кажете НЕ на педерастията!
+10
 
 
Взимайте си багажите и се прибирайте в България. Като сте избрали и отишли в Норвегия, сте длъжни да се съобразявате с тамошните закони , колкото и абсурдни да са те. В днешно време, макар и в несигурен свят, живеем в свят широк- човек може да отиде навсякъде, стига да знае език и да има поне малко парична възможност, за да отиде. Така че.... чакайте Бойко да ви помогне.... По-добре човек да е роб в собствената си държава, отколкото да робува другаде на някой друг.
+4
 
 
А сега, нека да ви подсетя, че точно така стоят нещата в Швеция, Финландия и Канада. И за "черешка" на тортата, в нашата България вече действа фондация за превенция срещу домашното насилие, справка: статията вчера за дейността на тази фондация в Пловдив24. Алооо, недейте да спите, мили хора! Вдигнете се да бъде забранена тази фондация!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: