Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Светила от Германия и САЩ ще обучават пулмолози във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 31.05.2018Коментари (0)12551
©
Авторитети с международно признание ще са лектори в Лятното училище, организирано от Българското дружество по белодробни болести съвместно с Българското дружество по нефрология. Традиционното Лятно училище от програмата за продължаващо обучение на БДББ ще събере лекари пулмолози от 1 до 3 юни във Ваканционен клуб "Ривиера“ край Варна, за да обогати познанията им на тема "Васкулити. Редки болести на белия дроб". Ценен опит и резултати от изследвания ще споделят с българските медици двама лектори - авторитети в сферата на пулмологията – проф. д-р Улрих Костабел от Германия и проф. д-р Улрих Шпекс от САЩ. 

Проф. Костабел е професор по медицина и ръководител на Клиниката по пулмология и алергология към Ruhrlandklinik в град Есен, Германия. Той е президент на Световната асоциация по саркоидоза и други грануломатози (World association of sarcoidosis and other granulomatous disorders – WASOG). От 1998 г. е председател на групата за изследване на бронхоалвеоларен лаваж. Бил е главен редактор на Европейския респираторен журнал. Експерт номер едно за интерстициални болести в Европа и водещ експерт в света. 

Неговият колега от САЩ проф. Улрих Шпекс защитава докторската си степен в Университета в Бон, Германия, и продължава със следдипломна квалификация по биохимия в Института Макс Планк в Мюнхен. Той е професор по медицина в Mayo Clinic Rochester  в САЩ и има дългогодишен интерес към ANCA-асоциираните васкулити. Работи върху методологията на тестване на васкулитите и проучва новите терапии. Един от най-добрите познавачи в света на Грануломатозните заболявания, васкулитите и редките белодробни болести.

"Продължаващото обучение  с настоящата си тема "Васкулити. Редки болести на белия дроб“ е важна крачка в развитието на лекарите пулмолози -  посочва председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова. - То поддържа знанията на колегите в тон със съвременните тенденции на диагностика и лечение. Ценна е и съвместната ни работа с научното дружество по нефрология. По време на сесиите ще бъдат разгледани клинични случаи и ще се коментира поведение при различните състояния. Това ще бъде отлична възможност за професионален диалог на българските пулмолози с водещи световни капацитети.“

Лятното училище на Българското дружество по белодробни болести е и своеобразен форум за среща на университетски преподаватели с опит и интереси към пулмологията. Почетен гост е проф. д-р Красимира Кисьова, дмн. Форумът ще бъде открит от проф. д-р Емил Паскалев от МУ София, председател на БДН и от доц. д-р Диана Петкова, председател на БДББ, от МУ Варна, УМБАЛ "Св. Марина“, Варна.

Модератори в отделните сесии ще бъдат доц. д-р Явор Иванов,  МУ Плевен,  МБАЛ "Г. Странски“, Плевен, проф. д-р Димитър Костадинов и доц. д-р Ваня Юрукова от СБАЛББ "Св. София“, София, доц. д-р Владимир Ходжев от МУ Пловдив и МБАЛ "Св. Георги“, Пловдив, доц. д-р Наталия Стоева, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - София, доц. д-р Йордан Радков, МУ Варна, МБАЛ "Св. Марина“- Варна. Във форума като модератори ще участват също проф. д-р Валентина Маджова,  МУ Варна, МБАЛ "Св. Марина“ - Варна, доц. д-р Павлинка Глоговска, МУ Плевен, МБАЛ "Г. Странски“- Плевен, проф. д-р Галина Кирова, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - София, проф. д-р Боян Балев,  МУ Варна, МБАЛ "Св. Марина“, Варна и доц. д-р Светла Стайкова, МУ Варна, МБАЛ " Св. Марина“ - Варна.

Лятното училище на БДББ ще завърши с връчване на сертификати на участниците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: