Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да гледаме в първите дни на "Варненско лято"?
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 31.05.2018Коментари (0)3119
©
На 1 юни на Основна сцена на Драматичния театър във Варна за 26-и път ще се открие международният театрален фестивал "Варненско лято". Неговото начало ще бъде сложено с една от най-значимите за българската драматургична класика пиеси – "Албена“ от Йордан Йовков, в нов прочит на доайена-режисьор Красимир Спасов. Това, което го е убедило днес да се обърне към нея е, че в Театър "Българска армия“ открива подходящите актьори за знаковите ѝ герои. Така в спектакъла ще видим едни от силните имена от неговата трупа. В ролята на притегателната Албена се превъплъщава младата звезда Гергана Данданова. В историята за нейната забранена и трагично изкупена любов участват още актьорите Веселин Анчев, Иван Радоев, Асен Кобиларов и др. Постановката е част от тазгодишната българска селекция на фестивала и се играе на 1 и 2 юни от 19:30 ч.

Официалното откриването ще продължи на площада с атрактивно шоу във въздуха. От 21:45 ч. на Площад "Независимост“ италианската компания "Ивенти Вертикали“ ще зарадва жителите и гостите на Варна с необичайния спектакъл "Търси се“, представен в над 20 държави из цял свят.  Специално високо скеле ще се превърне в сцена на криминална история, разиграна на метри над земната повърхност, в съчетание на въздушна акробатика, танц, театър и видео прожекция. Входът е свободен.

На 2 и 3 юни на сцена "Филиал“ програмата ѝ продължава с нашумелия спектакъл "Редки тъпанари“ на режисьора Стефан Москов (Драматичен театър - Русе). Той пренася в театъра филмовата италианска криминална комедия "Неизвестни извършители“, номинирана за "Оскар“ през 1958 г.  Група непохватни крадци се опитват да оберат заложна къща. Освен да натрупат бързи пари, те искат и да станат известни, което е в пълно противоречие с "работата" им. Спектакълът отново демонстрира находчивостта на игровия театър на Теди Москов, а актьорите с неизменен усет за комичното извличат най-яркото и характерното в техните удивително непохватни герои. Сред тях са Мая Новоселска, Александър Сано, както и Явор Бахаров, чието изпълнение му донесе "Икар“ и номинация за "Аскеер“. Гледайте на 2 юни от 19:15 и на 3 юни от 19:30 ч., Драматичен театър – Сцена Филиал. 

На 2 юни международната селекция на фестивала ще представи с прожекция едно от големите театрални събития в Русия и Европа през последната година. Това е спектакълът на младата звезда на новия руски театър Тимофей Кулябин върху "Три сестри“ от А. П. Чехов (Театър  "Красный факел“, Новосибирск). Кулябин не само осъвременява пиесата, но кани преподавател по жестомимичния език на нечуващите хора да се включи в работата с актьорите. В резултат целият актьорски състав пресъздава пиесата, говорейки единствено с жестове, движения и звуци на предметите, докато текстът на Чехов тече на субтитри. Така по много жив начин се създава изключително силен, поетичен и въздействащ образ на затворения свят на неговите герои и на техния стремеж и същевременно неспособност да се разбират един друг. Спектакълът печели националната театрална награда на Русия ЗЛАТНА МАСКА 2017 за цялостен актьорски ансамбъл и се представя на най-големите театрални фестивали в Европа. Във Варна може да се гледа в зала "Европа“ на Фестивалния и конгресен център на 2 юни с превод на руски и български, както и на 5 юни с превод на английски и български.

На 1 юни фестивалът предлага и специална програма за деца по случай Деня на детето. От 11 ч. Кукленият театър кани малките зрители на спектакъла "Трите феи“, а от 16 ч. на сцена "Филиал“ Драматичният театър представя "Сън“ – един спектакъл за юноши по Магда Борисова, отличен за "Майсторско представяне на съвременна българска драматургия“ на Международния театрален фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса“ - Търговище 2018.

Билети на касата на Драматичен театър – Основна сцена и на bgbileti.com.

Международният театрален фестивал "Варненско лято“ 2018 се организира от Фондация "Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: