Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общо 12 адвокати участват в делото "Вероника"! Насрочиха нови дати
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 11.06.2018Коментари (0)2965
© bTV
Отсъствието на един от подсъдимите - Валентин П. , осъществяващ строителния надзор над рухналия през 2015г. хотел "Вероника“ в курорта "Слънчев ден“ стана причина да не бъде даден ход на делото.

Варненски окръжен съд трябваше да заседава в три последователни дни, но се наложи определянето на нови дати за разглеждане на делото, тъй като строителният надзорник е бил включен в държавна приемателна комисия, която разглежда разрешителни за пускането в експлоатация на строителни обекти. Заповедта за назначението си  Валентин П. получил в края на миналата работна седмица. Поради почивните дни не успял да уведоми навреме съда, както и да се отпише от комисията.

Всички страни по делото се обединиха около становището, че отсъствието на надзорника представлява процесуална пречка и трябва да бъде насрочено ново заседание. Следващите дати, на които ще се гледа делото са 1, 2, 3 и 4 октомври.

За почти година, това е първото отлагане на делото, поради отсъствие на подсъдим.

Припомняме, че инцидентът стана на 8 април 2015 г., когато 11-етажният хотел "Вероника" се срути върху четирима работници, които загинаха на място. След 2-годишно разследване, през юли 2017г. обвинението беше внесено в Окръжен съд – Варна. При инцидента има само един оцелял работник, който е излязъл буквално секунди преди хотела да се срути и в момента е привлечен като свидетел по делото.

Според разследващите, отговорни за смъртта на работниците са строителният надзорник Валентин П. от фирма "Инекс консулт" ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд. От същата фирма подсъдима е и експертката по строителен надзор Виолета Д. Подсъдими са още инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд.

Според прокуратурата при подготовката за реконструкция не били изрично посочени подлежащите на премахване елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите, които имат носещи функции. Липсвал и проект-схема за временното подпиране на конструкцията, не били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва.

Делото представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Досега са били изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Общо 12 адвокати участват в делото, защитаващи страните по делото.

Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.



Още по темата: общо новини по темата: 57
23.06.2023 »
21.09.2021 »
15.02.2021 »
11.02.2021 »
23.10.2020 »
22.10.2020 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: