Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лилия Христова: 93% класирани първолаци по първо желание в голяма Варна е успех
Автор: Пламена Николова 12:31 / 15.06.2018Коментари (0)3910
© Varna24.bg
82% от малчуганите във Варна са класирани по първо желание във варненските детски градини. Записването минава спокойно. Натискът е върху детските градини в район "Одесос", където са концентрирани голям брой деца. Това коментира за Varna24.bg директорът на дирекция "Образование" в Община Варна Лилия Христова. 

"След първото класиране обявихме близо 400 свободни места. Днес приключва записването след първото класиране. Много малко деца има незаписани от тези, които са се класирали на първи тур. Ще съберем всички свободни места, които остават и на 1 юли ще обявим второто класиране. Предстои откриването на нова детска градина в следващата година и половина на ул. "Хъшове" в район "Одесос". Няма как да задоволим претенциите на всички родители, но всеки ще трябва да се ориентира към кварталната детска градина, където има възможност да се намери място за детето му. Анализът показва, че много места има свободни във "Владиславово", "Младост", "Аспарухово", каза Христова.

Няма напрежение и при приема на първокласници в морския град, увери тя. 

"За един такъв голям град като Варна 93% класирани деца по първо желание и по първи критерии, т.е. уседналост над 3 години, мисля че е успех за нашата образователна система. Данните показват, че от 2895 деца, които са подали документи, 93% са подали документи, 4,8% са класирани по второ желание, 1,3% са класирани по трето желание, по четвърто и следващо са класирани само 1%. Този анализ показва, че родителите трябва да осъзнаят, че мястото на децата в първи клас е в най-близкото квартално училище. По думи на министъра на образованието и науката, наредбата ще остане за следващата година същата с "фини настройки", както той се изрази.

Това безумно пререгистриране в един момент ще остане безсмислено. Искам да кажа, че всички централни училища са също квартални училища, т.е. обслужват децата, които са в прилежащите им територии. Училищата "Захари Стоянов" и "Найден Геров" са поели най-много деца от прилежащите райони. Жалбите идват от хора, които искат детето им да учи в централно училище, но не попадат в близост до него по местоживеене. Имаме до момента само две жалби. Едната е от майка, която е подала документи и детето й не е прието по четвърти критерий се жали, че е дискриминирана, а живее на съвсем друг адрес. Втората жалба, която имаме, е на дете, което е кандидатствало в предучилищна възраст и не е прието в училище "П.Р. Славейков", сега кандидатства отново там за първи клас и отново не е прието. В същото време има братче, което преди години е било прието там. Родителите живеят близо до училище "Васил Априлов", а разстоянието между двете училища е на три минути път. Тази жалба е неоснователна и майката спокойно може да премести голямото дете в близкото училище и да не ходи на две места да прибира децата си", обясни експертът.

Има вече яснота и за второто класиране при първолаците. 193 са подадените заявления до този момент. Анализът показва, че много родители посочват като желание само едно училище, в което често има едно или две свободни места. В някои случаи дори училище, където няма обявени свободни места. Поради тази причина и на второ класиране ще останат некласирани деца, тъй като родителите посочват невъзможни неща. Има над 500 свободни места и родителите, чийто деца не бъдат приети след второто класиране ще трябва да изберат възможност там, където все още има свободни места, уточни г-жа Христова.

Приемът от второто класиране ще стане ясен днес в 17 часа. 

Какво още каза Лилия Христова-вижте във видеото! 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: