Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спасяваха "удавник" в демонстрация на варненския плаж
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 18.06.2018Коментари (0)1764
© Черно море
С демонстрации и оказване на помощ на "пострадал“ във Варна днес започна традиционната Седмица на водното спасяване, организирана от БЧК и Община Варна. Тази година тя е подчинена на 90-годишнината от създаването на първата професионална водноспасителна команда.

Най-честата причина за водни инциденти на плажа е липсата на контрол от страна на родителите, сподели след демонстрацията 19-годишният спасител от Варна Димитър Димитров. "Не слушат спасителите, влизат надълбоко и не могат да излязат. Има и пияни туристи. Докато възрастните четат книга или пият напитка на плажа, децата се увличат и влизат надълбоко в морето“ – каза още младежът, който е избрал професията си още преди да завърши училище. Счита, че децата от малки трябва да се научат да плуват, особено в морски град като Варна.

Първата професионална водноспасителна команда остава в историята под името "Зелените дяволи“. Тя е сформирана през 1928 г., когато кметът на Варна назначава към новосъздадените Морски бани 10 души, които да охраняват къпещите се. Дотогава, още от началото на века, със спасяване на хора както по морето, така и по Дунав, са се грижили различни нещатни формирования. Доброволец е и първата жена воден спасител в света. Това е акушерката Христина Хранова, която по време на пребиваването си във Варна е извадила от вълните 54 удавници, за което  през 1907 г. варненският окръжен управител я награждава със сребърен орден "За гражданска заслуга".

Демонстрациите днес започваха в 11,30 ч. на Южния плаж, а утре ще се проведат на плажа в Златни пясъци. В сряда в плувния комплекс "Приморски“ предстоят демонстрации от деца, преминали обучение "Млад спасител“ - инициатива на Българския червен кръст, подготвяща малчуганите за плавен преход към професионалното водно спасяване, за което трябва да имат навършени 18 г. През седмицата предстои и градско първенство по водно спасяване за действащи плажни спасители, в което традиционно се включват участници от цялата страна. На 22 юни ще се проведе конференция и награждаване на изявени дейци на водноспасителната дейност.

Водно спасителната служба в град Варна съществува от 1928г., когато Кметът на града назначава 10 души спасители да охраняват къпещите се /около 3000 души/ на новосъздадените Морски бани. Водното спасяване влиза в периметъра на дейността на Варненската червенокръстка организация едва през 1962г. През 1964г. се създава Водно спасителната служба към БЧК. На първо време се организират семинарни курсове за председателите на общинските и местни комитети по водно спасяване, курсове за спасители и лекари, обслужващи спасителните станции и лагери. Към БЧК – Варна е организирана лекторска група от специалисти, които провеждат курсове с различни слоеве от населението. Особено профилактично значение имат профилираната здравна просвета, запознаването на населението с елементарни знания и сръчност за самопредпазване и оказването на първа помощ при давене. Всяка година БЧК организира окръжни и републикански състезания, които подобряват дейността и подготовката на спасителите.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: