Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пионерите на интернет се подписаха против реформа на ЕС, която ще въведе филтри в интернет. Варненецът Емил Радев ще я гласува в сряда
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 18.06.2018Коментари (0)2526
©
Най-голямата реформа в авторското право ще има своето най-важно гласуване на 20-ти юни. Над 70 от интернет и компютърните пионери в света се изказаха против Член 13 от проекта за Директива относно авторското право в цифровия единен пазар, който ще задължи доставчиците на интернет услуги да интегрират филтри за автоматично филтриране на информацията, качвана от потребители. Групата, включваща интернет пионера Винт Сърф, създателя на световната мрежа WWW Тим Бърнарс – Лий, съоснователя на Уикипедия Джими Уелс, съоснователя на Mozilla Мичъл Бейкър, основателя на интернет архива Брюстър Кейл и много други се подписаха под отвореното писмо против предвижданите мерки:

Изисквайки от интернет платформите да въведат автоматични филтри за съдържанието, което техните потребители качват, Член 13 прави безпрецедентна крачка назад, регулацията  на Интернет – от отворена платформа за споделяне и инoвации към автоматична система за следене и контрол над потребителите.

Перспективите за премахване на Член 13 продължават да се влошават. До края на миналия месец имаше надежда, че държавите-членки (представлявани в Съвета на Европейския съюз) ще намерят компромис. Вместо това техният окончателен мандат за преговори се удвои.

Всеки гражданин на Европа може да изкаже мнението си пред евродепутат, който го представлява – като му пише в Туитър или на електронната поща. За Бълагрия това е Емил Радев, а неговата позиция по предстоящия вот остава неясна. Притесненията са, че мярката ще ощети сериозно българските интереси, тъй като ще навреди както на възможността на изява на малките и независими творци в интернет, така и на стартиращите фирми и IT компании, които знаем, съставят голяма част от икономиката на страната.

Последната надежда за победа над предложението сега е в Европейския парламент. На 20-21 юни Комисията по правни въпроси (JURI) ще гласува предложението. Ако гласува против филтрирането, борбата може да продължи в следващите преговори на Парламента със Съвета и Европейската комисия. Ако не, тогава автоматично филтриране на цялото потребителско съдържание може да стане задължително изискване за платформите, които обслужват европейските потребители. Въпреки че това няма драматично да засегне най-големите платформи като YouTube, които вече използват системата си Content ID, за да филтрират съдържанието, законът ще създаде скъпа бариера за влизането на по-малки платформи и стартиращи фирми, които могат да изберат да установят или да преместят операциите си в чужбина, за да се избегнат европейското право.

Ако платформите инсталират филтриращи системи, то съдържанието, качвано от потребители -  включително видео, аудио, текст и дори софтуер, ще бъде наблюдавано и потенциално блокирано, ако автоматизираната система открие нещо, което смята за нарушение на авторски права. Неизбежно ще се случат грешки. Няма автоматизирана система, която да може надеждно да определи кога използването на eдно произведение попада в обхвата на ограничение или изключение на авторското право, като например цитат или пародия.

В допълнение, доколкото тези ограничения и изключения не са хармонизирани в отделните европейски държави и в Европа не е налице широко гъвкаво изключение, каквото е fair use в Съединените щати, много употреби, които не вредят на правоносителите, като мемите, ремиксите и др. технически се явяват незаконосъобразни, макар че никой разумен правоносител не би им възразил. Ако автоматични системи преглеждат и филтрират тези формални нарушения, то тогава свободата на изразяване в Европа ще бъде радикално ограничена дори без промяна на авторскоправните регулации.

Предложението за филтриране на потребителското съдържание произтича от недоразумение относно целта на авторското право. Авторското право не е предназначено да компенсира творците за всяко едно използване на техните творби. Целта му е да стимулира създателите като част от усилията за промотиране на обществения интерес към иновациите и изразяването. Но този обществен интерес не се обслужва, освен ако не съществуват ограничения върху авторското право, които позволяват на поколенията да надграждат и коментират върху предходния принос. Тези ограничения са както юридически, като законовите ограничения и изключения, така и житейски, каквато е толерантността към безвредни употреби. Автоматизираното филтриране при качване ще подкопае и двете.

Авторите в отвореното писмо казват:

Подкрепяме разглеждането на мерки, които биха подобрили способността на творците да получават справедливо възнаграждение за използването на произведенията си онлайн. Но не можем да подкрепим член 13, който би наложил интернет платформи да внедрят автоматизирана инфраструктура за мониторинг и цензуриране дълбоко в своите мрежи. В интерес на бъдещето на интернет настояваме да гласувате за заличаването на това предложение.

Това, което започна като лоша идея, предложена от лобистите на някои правоносители се превърна в истинска криза за бъдещето на интернет, както го познаваме. Всъщност, ако онези, които създадоха и поддържат работата на интернет, признават мащаба на тази заплаха, всички трябва да седнем и да си водим бележки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: