Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внесоха обвинение по дело за телефонна измама за 76 000 лева
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 22.06.2018Коментари (0)1710
©
Районната прокуратура в Търговище внесе в съда обвинителен акт срещу петима, извършили телефонна измама за 76 000 лева след предварителен сговор. Сред подсъдимите като извършител е и десетокласник от Търговище, който изпълнявал неведнъж ролята на муле на телефонни измамници.

Делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна. Сумата, предмет на телефонната измама по член 210, ал. 1, във връзка с член 209, ал. 1 от НК, извършена в съучастие, надхвърля два пъти класифициращия признак на големите размери /70 работни заплати/ и надвишава и стойността на особено големите размери /140 минимални работни заплати/. Към момента на извършване на престъплението минималната работна заплата е била 510 лева.

На съд са предадени 22-годишният С.П., 24-годишният Й.П., десетокласникът Н.Р. като извършители на деянието след предварителен сговор, а останалите двама подсъдими – 44-годишният Хр. В. и 20-годишният  А.В., са действали в класическата схема за оказване на съдействие при полицейска операция като подбудители и помагачи. Трима от подсъдимите са с постоянни мерки за неотклонение "Задържане под стража“ с определения на Търговищкия районен съд. Най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четвъртия подсъдим - Й.П., е била изменена от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 000 лева. Непълнолетният участник в телефонна измама след първоначалното задържане е с определена от съда мярка надзор от родител.

Четирима от подсъдимите са познати, тъй като живеят в едно и също село в община Стражица. В средата на януари 2018 г. Хр.В. и А.В. се срещнали със С. П. и Й. П. с предложение да участват заедно с тях в схема за телефонни измами. Осигурили им мобилни телефони и помещение, от което да звънят на хора от Търговище, защото там бил базиран като муле за вземане на парите от измамените ученикът Н.

На 19 януари т.г. Хр. В. и А. В. завели за пореден път в помещението подсъдимите С. и Й. Около 13,40 часа С.П. позвънил на стационарен номер, на който отговорила жена. Тя била на работното си място в държавно предприятие, където работела като счетоводител. С.П. се представил като шеф на криминалния отдел на полицията, обяснил й, че разследват телефонни измами. В списък на "измамниците“ бил намерен и номерът на жената, която всеки момент щяла да бъде атакувана от престъпниците. Жената дала и мобилния си телефон, за да поддържа постоянна връзка с мнимия полицейски шеф.

Малко по-късно на стационарния служебен телефон позвънил Й. П., който влязъл в ролята на измамника, заплашил жената, че знае всичко за нея и че ще й прати четири яки момчета да се саморазправят с нея. Поискал пари, но жената заявила, че не разполага със средства. Последвал разговор отново с "шефа на криминалния отдел“, който я попитал с какви средства разполага в банката. Жертвата отговорила, че има 75 000 лева. Мъжът дал гаранции, че след като съдейства за задържането на телефонните измамници, парите ще й бъдат върнати веднага, но за да не се провали акцията, тя трябвало да бъде дискретна и на никого да не казва защо тегли спестяванията си.

Пострадалата отишла в банката. Познавала се със служителката и обяснила молбата си да изтегли спестяванията си веднага с наложителна покупка на апартамент в София на следващия ден. По указание на Й.П. парите трябва до бъдат оставени в храсти на детска площадка. Десетокласникът бил уведомен и отишъл в района на детската площадка, за да вземе парите.

След като оставила торбата със 76 000 лева, жената се върнала на работното си място и се усъмнила, че е измамена. Подала сигнал на тел. 112. В същото време била получена оперативна информация, че ще бъде извършена телефонна измама и в близост до мястото, където измамената оставила парите, се намирали истински полицейски служители. При вземане на торбата със 76 000 лева десетокласникът Н.Р. бил задържан. 

При претърсване на помещението, откъдето била извършена измамата, служителите на реда намерили обгорели три мобилни телефона. 48 разговора били проведени в рамките на едно денонощие с различни стационарни телефони с кода на Търговище в търсене на наивници, които да се хванат.

Предстои делото срещу петимата подсъдими да бъде насрочено в Търговищкия районен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: