Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5 години затвор за пловдивчанин заради дерайлирал влак!
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 27.06.2018Коментари (0)2329
©
Илюстративна снимка
Пловдивският апелативен съд намали присъдата срещу Христо Тиляшев за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. При инцидента загина машинистът на влака и бяха причинени средни телесни повреди на четири лица. Наказанието на подсъдимия е намалено от шест на пет години лишаване от свобода. Магистратите не приемат твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация преди навлизането в гарата.

Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след инцидента с подсъдимия Христо. Пред тях той споделил, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва когато колегата му извикал, че преминава входния светофор /светлинния семафор/ с над сто километра в час при разрешени четиридесет.

По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака пътуващ от София за Варна. Пред Пловдивския съд за пръв път беше разпитан диспечерът, отговарящ за района, в който е станало произшествието. Той заяви, че своевременно е уведомен за коловоза, на който ще бъде приет влакът, с оглед моментното техническо състояние на една от стрелките на гарата. Безопасната подготовката за преминаването на композицията е започнала още преди тя да потегли от предишната гара Михайлово.

Шест експертизи внимателно са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица повторно бяха изслушани от съда. Те потвърдиха, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите.

Апелативните съдии прецениха, че наказанието, наложено на Христо следва да се намали от шест на пет години лишаване от свобода. Подсъдимият досега не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента.

Като смекчаващо отговорността обстоятелство освен това е прието, че въпреки човешката грешка катастрофата е могла да бъде предотвратена.  Трасето в района на гара Калояновец е снабдено с техника, с която при несъобразяване на машиниста със светофорите движението на влака автоматично се преустановява. Експертите са констатирали, че приемащото устройство в локомотива се е намирало в изключено положение и не е поддържано през дълъг период от време. Освен това локомотивната бригада и  голям брой техни колеги от депото в Пловдив не са били обучени да работят с него и в случая то не е използвано.

Поради тези съображения съдът не уважи и искането на прокуратурата инцидентът да се преценя, като "особено тежък“ и наказанието на подсъдимия да бъде увеличено. Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 10
31.05.2019 »
16.02.2016 »
23.07.2014 »
17.07.2014 »
15.07.2014 »
14.07.2014 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: