Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гледаме "Тоска" в Летния театър в събота
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 06.07.2018Коментари (0)2380
©
На 7 юли, 21.00 ч, в модула Опера в Летния театър на ММФ "Варненско лято“ ще се насладим на "Тоска“, едно от непреходните свидетелства за гения на Джакомо Пучини. Върху либретото на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика по драмата на Викториен Сарду, той излива своето вдъхновение, като пресъздава по неповторимо вълнуващ начин трагичната любов между оперната певица Тоска и художника Каварадоси. Двамата не успяват да спасят политическия затворник Анджелоти и стават жертва на коварния шеф на полицията Барон Скарпия. Наистина Тоска убива Скарпия, но мимолетната й радост е заменена с ужас от екзекуциата на Каварадоси, която тя първоначално смята за мнима. Черните краски се сгъстяват до крайност, когато на финала Тоска се хвърля от крепостта, следвайки своя любим в смъртта. Музикалната критика определя "Тоска“ като един уникален “портрет на актрисата", с лирична кулминация “Молитвата" на Тоска, в която тя изповядва вярата си в силата на изкуството и любовта.

Спектакъла ще дирижира добре познатият ни Маестро Деян Савич, директор на "Народно позорище“ в Белград, националния театър за опера и балет на Сърбия, с който ТМПЦ – Държавна опера Варна поддържа партньорски взаимоотношения. В режисьорският прочит на Кузман Попов,  утвърдил "Тоска“ като едно от най-търсените заглавия в репертоара на Варненската опера, в главните роли ще посрещнем сръбските гости - оперната прима Драгана Радакович – Тоска, която в миналогодишната Опера в Летния театър ни поднесе една брилянтна Аида и Вук Зекич  – Барон Скарпия.

В ролята на Марио Каварадоси ще гостува за пръв път в родния си град Милен Божков. След завършването на вокалния факултет в НМА “Проф. Панчо Владигеров", варненецът специализира в Университета за музика и изкуства в Грац при проф. Йоана Боровска и при световната оперна прима Красимира Стоянова, негов незаменим ментор. В периода 2007-2009  работи на постоянен договор в оперния театър в Марибор, след което е назначен в Landestheater Кобург, също на постоянен договор. Паралелно с това има концертни изяви в Япония, Австрия, Германия, Словения, Хърватия, Латвия и др. 

В ролята на Барон Скарпия ще приветстваме в една от коронните му роли сръбския баритон Вук Зекич. Той завършва с отличие Факултета за музикални изкуства в Белград и наред с многото отличия, получава и специалната награда в международния конкурс за оперни певци в Citta' di Alcamo, Италия 2008, с журори Richard Bonynge, Joan Sutherland, Lella Cuberli. От 2010 г. е солист на Националния театър за опера и балет в Белград, където изпълнява ролите на Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро“, Панталоне в "Любовта на трите портокала“, Жермон в "Травиата, Ескамилио и Моралес в "Кармен“, Доктор Фалке в "Прилепът“, Амонасро в "Аида“, Ецио в "Атила“, Яго в "Отело“, Джани Скики в "Джани Скики“, Барон Скарпия в "Тоска“ и др.

На Драгана Радакович, Милен Божков и Вук Зекич ще партнират солистите на Държавна опера Варна Евгений Станимиров , Гео Чобанов, Христо Ганевски, Димитър Ряхов, Петър Петров, Благовеста Статева.          

 

 



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: