Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето къде е България в класацията по благоденствие
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 15.07.2018Коментари (3)1864
©
Институтът "Легатум", всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното благоденствие — голямо проучване, което класира страните на базата на фактори, включващи национално богатство, ниво на образование и безопасност.

Един от ключовите фактори, които изследването взема под внимание е управлението на страните, разделено на три категории: ефективно управление, демокрация и политическо участие и върховенство на закона.

Как ще се пренаредят най-богатите страни в света

Legatum измерва тези променливи, като разглежда въпроси като избирателната активност, законодателната независимост и брой жени в парламента.Въпреки че европейските държави доминират в списъка, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

17. Япония - Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре управляваните държави. Тя функционира под конституционна монархия, в която императорът има главно церемониални задължения

16. Белгия - Освен че е централата на ЕС и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре управляваните държави на света. Тя функционира под федерална политическа система, при която регионите имат значителни правомощия.

15. Австрия - немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, но след последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която крайнодесните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

14. Ирландия - Ирландия е парламентарна демокрация. Парламентът се нарича Оирайхтас и се ръководи от избран лидер, известен като Таоайах.

13. Австралия - Австралия е една от малкото неевропейски държави, които попадат в топ 17.

12. Исландия - с население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в списъка на "Легатум" за управление за втора поредна година.

11. Обединеното кралство - една от най-старите демокрации в света

10. Германия - Западноевропейската държава е основен енергиен посредник в Европейския съюз и освен това се управлява като независима структура. Тя също така попада в тази класация заради качествената си икономика и естествена околна среда.

9. Канада - Държавата от северната половина на Северна Америка успява да влезе в списъка на най-добре управляваните страни в света, за разлика от южната си съседка — САЩ. Канада в момента се ръководи от либералния премиер Джъстин Трюдо.

8. Люксембург - Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно убежище. Люксембург се класира високо в индекса за добре управлявана държава. Тя се нарежда първа по критерии като лична свобода и здравеопазване, което я поставя на нейната висока позиция в общия индекс.

Само 10 страни в света са напълно в мир

7. Дания - Дания е поставена високо в списъка, макар и зад някои от скандинавските ѝ съседи. Нейният национален парламент се нарича Folketing.

6. Швейцария - федералната европейска република се нарежда на първо място в списъка за образование, но също така се нарежда на високо място и за управление. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират пряко от народа.

5. Швеция - Швеция е паднала с едно място от предходната година, но все още се нарежда като една от най-добре управляваните държави на планетата.

4. Холандия  Малката западноевропейска страна се издига високо в списъка. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 международни организации, включително Международния наказателен съд.

3. Норвегия - Скандинавската нация е изключително добре управлявана, може би най-добре управляваната страна в света. Въпреки това не заема челното място, тъй като изостава по други важни критерии, които Легатум взема предвид.

Най-щастливите хора са в Австралия 

2. Нова Зеландия — островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и заради свободния пазар, личната свобода и силното чувство за общество.

1. Финландия - Може би не е изненадващо, че северната държава е начело в списъка. Страната се смята за водеща по отношение на образованието.

В класацията за 2017 г. България е 71-во място от 149 държави според фактора "Управление“, а в общото класиране на Индекс на глобалното благоденствие е на 51-во място.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.07.2018 г.
0
 
 
На 51 място сме, НО влезте в страницата на Легатум, вдясно до таблицата можете да сортирате по регион, давате ЕС и.. ви излиза класацията. Ха познайте на кое место сме в тази класация за ЕС? Познахте - ПОСЛЕДНО!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: