Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Народни представители се срещнаха със самодейци във ветринското село Невша
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 16.07.2018Коментари (0)1967
©
Самодейци от с. Невша, община Ветрино посрещнаха в читалище "Нива 1901" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и варненските депутати от ГЕРБ Нели Петрова, Таня Петрова и Емилия Милкова.

В края на юни представители на местния фолклорен състав посетиха парламента със съдействието на народния представител Нели Петрова и отправиха покана към Цвета Караянчева да им гостува при предстоящата си визита във Варненска област. Днес председателят на НС беше приветствана в селото от кмета на община Ветрино д-р Димитър Димитров и кметът на Невша Зоя Атанасова.

"Само когато сме заедно и предаваме нашите традиции и фолклор на следващите поколения, можем да оцелеем като нация", категорична бе Караянчева в обръщението си към самодейците и аплодира изпълненията, с които топло я посрещнаха. "Продължавайте да пазите българския дух! Предавайте на своите деца и внуци богатството на българския фолклор. Бъдете живи, здрави и все така млади по дух!", пожела председателят на НС.

"Читалището ни е основано през далечната 1901 г. и е най-старото в община Ветрино. Гордеем се да бъдем част от единствения самодеен сатиричен състав в Североизточна България, с който сме донесли на своя роден край много грамоти и награди. Този месец ни предстои да участваме и във фолклорния фестивал в Карнобат", разказа Георги Бонев. Самодейците запознаха председателя на НС и депутатите със своята дейност и с интересната история на селото. Те високо оцениха засвидетелстваното им внимание и изказаха специални благодарности към Нели Петрова, която подпомага финансово много от инициативите на състава, към кмета на общината д-р Димитър Димитров и Общинския съвет, които винаги ги подкрепят и са предприели основен ремонт на читалището.

Цвета Караянчева и варненските депутати разгледаха с интерес и православния храм "Св. Атанасий" в Невша, където отец Георги им разказа за извършеното цялостно обновяване на църквата.

По-рано народните представители посетиха и Ветрино, като се срещнаха с кметове на населените места в общината и представители на местната администрация. Дискутирани бяха националните политики в областта на културата и образованието.

Емилия Милкова отбеляза, че и трите читалища в общината – във Ветрино, в Невша и в Неофит Рилски, работят много активно, а библиотеките им са част от програмата "Глобални библиотеки". "В четвъртък бяха отпуснати предвидените от държавата 1 млн. лв. за обновяване на библиотечните фондове. Разчитаме тази сума да бъде оптимално оползотворена, за да се осигурят нови книги за читателите", информира Милкова.

Д-р Димитър Димитров запозна народните представители с европроектите, които се изпълняват и със стартиралата реализация на мащабна реконструкция на водопровод във Ветрино и Белоградец. "Ще бъдат подменени около 15 км от водопроводната мрежа. Стойността на проекта е 5,8 млн. лв. без ДДС", информира кметът и отправи специална покана към председателя на НС да бъде гост на празника на общината догодина, когато Ветрино ще празнува своята 40-ата годишнина.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: