Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крупен бизнесмен се размина с условна присъда за укриване на данъци
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 16.07.2018Коментари (0)1283
© Varna24.bg
За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено едно общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, което съдът е отложил за изпитателен срок от три години и наказание "глоба“ в размер на 800 лв.

Съдът е определил за съучастието на Панайот П. в едно от престъпленията да изтърпи наказание от седем месеца "лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години и "глоба“ в полза на държавата, в размер на 500 лева.

Христо П. е признат за виновен в това, че в периода 01.10.2013 г.-12.03.2014 г, като едноличен собственик "Химп“ ЕООД-Сливен, в условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи размери – 9 000,00 лв. Подсъдимият използвал документи с невярно съдържание – данъчни фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет "дърва за огрев“ от "Еф енд би експорт- инпорт“ ООД-гр.Габрово без да са налице такива и потвърдил неистина в справки – декларации представени пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 2 000, 00 лева по привидните доставки.

Второто данъчно престъпление е останало недовършено. Подсъдимият, подпомогнат от Панайот П., е направил опит да укрие данъци, като предоставил данъчни фактури с предмет "дърва за огрев“, без да са налице реални доставки от "Интербус“ ЕООД гр. Нова и е потвърдил неистина в справка- декларация пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер от 4 000 лв, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.

Христо П. е признат за виновен и в това, че на 14.04.2014 г., в гр.Сливен, е потвърдил неистина в справка-декларация, в която невярно е посочил, че дружеството е извършило вътрешно-общностна доставка по 3 бр. инвойс-фактури, като деянието е осъществено с цел да се избегне плащане на дължим данък ДДС в размер на 1 244,20 лева .

В мотивите към потвърдителното решение на Апелативен съд –Бургас посочва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата подсъдими са искали и пряко са целели общественоопасните престъпни последици от действията им, били са напълно наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също така са искали и съзнавали настъпването на престъпния резултат – избягването и  плащането на данъчни задължения  в големи размери.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: