Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Момиче, спасено в катастрофа, с благодарствено писмо до варненските пожарникари
Автор: Пламена Николова 16:05 / 31.07.2018Коментари (1)12735
© Фейсбук
Варненските пожарникари получиха благодарствено писмо от 18-годишно момиче, което са спасили в катастрофа с бетоновоз в близост до Терапията преди броени дни. Това сподели за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар. Младият огнеборец коментира, че стресът в работата им е огромен, тъй като ежедневно се сблъскват с тежки катастрофи, пожари и наводнения, но именно удовлетворението, че помагат на хората ги радва при изпълнение на отговорния им дълг.

"Стресът в работата ни е огромен, особено в такъв натоварен град като Варна. Този стрес всеки го преживява по различен начин, работим с психолози в института на МВР. Опитът дава възможност да преодолеем този стрес. Проблемите са много. Както от битов характер за пожарникарите, така и от материално-техническото осигуряване.  Сградата на варненската пожарна не е ремонтирана от 70-те години.  Благодарността на хората обаче е най-голямата награда за един пожарникар. Момичето, което ни изпрати благодарственото писмо беше заклещено между ламарините. Отидохме на место и с помощта на нашата хидравлична техника успяхме да я освободим невредима. Стабилизирахме я и я предадохме на екипа от Спешна помощ. Ето именно тази благодарност е начин за преборване на стреса. Що се отнася до материалното ни обезпечение беше закупена техника преди известно време, но проблемът е, че няма кой да поддържа пожарните автомобили. Бяха направени обществени поръчки, бяха оборудвани службите. В момента, в който тръгна тази техника да се разваля  срещаме финансови проблеми за нейната поддръжка.  Това забавя работата на пожарникарите, защото се свалят автомобили от дежурства. Щатните бройки също са недостатъчни. Курортен комплекс "Златни пясъци“ и "Св. Св. Константин и Елена“  са единствените, където няма пожарен участък. Лятото се командироват от цяла България служители, за да покриват курортите край Варна", сподели Ивайло Янчев.

Той разказа, че при екстремна ситуация, като зачестилите наводнения във Варна, с приоритет екипите обслужват сигналите, в които има бедстващи хора и се налага спасяване. В случай, че няма застрашени хора приоритет са болници, обществени сгради, детски градини и училища. Според Ивайло хората често не са наясно как да реагират адекватно в бедствена ситуация.

 "Хубаво е да се гледа прогнозата за времето. Когато се разрази буря е добре хората да не излизат, ако това не е крайно спешно. Да отложат с 5-10 минути, защото това може да им коства живота. При пожар, нека хората спешно се евакуират. Ето пресния пример с Атина и огромната трагедия там. Имуществото се възстановява. Ако лумне пожар в дома или на друго място, хората първо трябва да подадат сигнал на тел. 112, след това спешно да изключат ел. захранването и едва след това да направят опит да гасят, ако това не застрашава живота им. Трябва да се затворят врати и прозорци, за да няма приток на кислород. Много е важно хората да насочват правилно екипите на пожарната – къде гори, какво гори и има ли застрашени хора. Първата информация е много ценна за нас", допълва Ивайло.

Според него проблем е и това, че не се използва адекватно системата за ранно оповестяване. Въпреки случаите на "генерални репетиции“, когато се пускат сирените с цел профилактика, на практика в нужда тази система не се използва. За пример младия огнеборец даде случай с водния ад в Аспарухово, взел множество човешки жертви, както и пожарите в горски масиви край Варна.

Съветът на професионалиста към гражданите е, ако попаднат в кризисна ситуация да не се поддават на паниката, да бъдат мобилизирани и концентрирани в действията си.

Какво още посъветва Ивайло Янчев вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано и държи влага по-дълго, че такива малоумни изпълнения са ежедневие /като мадам с дете и телефон правеща обратен на 2-на непрекъсната - и псуваща/
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: