Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девненци на бунт срещу нов завод за горене на автомобилни гуми, който ще отрови въздуха им
Автор: Пламена Николова 13:25 / 22.08.2018Коментари (1)5370
В Девня предстои да заработи още един завод за преработка на стари автомобилни гуми, научи Varna24.bg от жители на кв. "Химик", където ще бъде изградена новата инсталация.

Хората са силно притеснени, изпратили са жалби до много институции и са направили подписка срещу този строеж. 

"Това е поредният случай за преминал ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) без знанието на гражданите на Девня", коментират хората. 

Новата инсталация за вакуумна преработка (термична деструкция) на излезли от употреба автомобилни гуми, които ще се преработват до пластмасови и подобни изделия трябва да бъде изградена на ул. "Хемус" в Девня от фирма "Динипо" ЕООД. 

Строежът ще се осъществява на около 50-70 метра от жилищните блокове в квартал Химик. На обекта има поставена табела, която според жителите на квартала има за цел да заблуди хората какво ще се строи.

Ето и жалбата на жителите на Девня, изпратена до министъра на регионалното развитие и благоустройството, омбудсманът на България, областният управител Стоян Пасев, БАБХ, РИОСВ и председателя на Общинския съвет в  Община Девня. 

"Уважаеми господа/госпожо, ние жителите от квартал "Химик“ гр. Девня,  общ. Девня, сме сериозно обезпокоени от случващото се на територията на квартала.

В момента се извършват действия и дейности, които водят до възникване на проблеми на хората от квартала. Терените, около жилищните блокове са разкопани и се заравняват. Това от своя страна ни създава следните проблеми:

1. Проблеми с ВИК – Девня

Няма налягане на водата – когато я пуснат, а когато това стане, тогава тече мръсна, кална вода с часове от чешмите. Оставят ни понякога с дни без вода, без да ни предупредят предварително. Питахме защо се случва това, но никой не ни дава обяснение.

2. Друг проблем, който се отличава е, че нямаме достъп до близката ЖП гара Девня. Принудени сме да заобикаляме около терените, дори през най-близкия квартал Гъбена махала.

4. Липсва спирката ни за градския и междуградски транспорт, която ни свързва със заводите, промишлената зона в града и гр. Варна.

5. Постоянно има шум, който съпровожда дейностите извършващи се на терена, като не се спазват часовете за почивка и отдих на живущите в квартала. Това е ежедневие, като не правят изключение и почивните дни.

Не е проведено обществено обсъждане за дейността/дейностите, които се и ще се извършват на терена! Няма проведен ОВОС, а ако е имало такъв, къде е проведен и кога е обявен?

Изсечена е голяма част от дърветата, които се намираха на терена, някои от които са на повече от 50 години или такива още засадени при изграждането на квартала заради строежа на завода за сода "Карл Маркс“ (Стар содов). На тези дървета, в по-голямата си част широколистни имаше гнезда на прелетни птици, сови, соколи, ястреби и др.

Разбрахме, че фирма "Денипо ЕООД“  е решила да изгради завод за преработка на стари гуми. Това ще окаже сериозно влияние върху околната среда, както и върху живеещите в непосредствена близост от блок № 13 и №12.

Не сме съгласни с изграждането на такъв завод и настояваме да се прекратят всички процедури, започнати за изграждането му.

В квартала отново, общинският съветник към Община Девня – Красимир Генчев Боянов, отглежда не по-малко от 100 броя кози, в непосредствена близост до жилищен блок №13. Замърсява и не почиства терена, на който ги отглежда и около него. Силно ни обезпокоява и факта, че не знаем дали тези животни са обслужвани от ветеринарен лекар и дали тези животни са  ваксинирани и здрави. Никой не го проверява, защото е общински съветник. Подобен случай имаше и преди 2 години, когато отново отглеждаше на същото място такива животни. Отново беше по същия начин замърсено и отново никой не му потърси сметка за това. 

Господа/госпожо, разчитаме на вашата помощ и компетентна намеса, за решаване на проблемите ни, на това забравено от всички място. Този квартал очевидно не съществува за Община Девня и всеки си позволява да прави каквото си иска, без да се съобразява с нас живеещите тук.", се посочва в жалбата.

Тя е входирана в Община Девня на 20 юли, но до момента няма отговор.  До останалите институции жалбата е пратена на 6 август. Хората се надяват някой да вземе под внимание тревогите и опасенията им.

Единствен отговор е получен до момента от РИОСВ Варна, от където им обясняват, че в изпратено писмо от кметът на Девня Свилен Шитов се посочва, че в законните срокове за обжалване на инвестиционните предложения жалби не са постъпвали. 

Оказва се, че уведомление е публикувано на сайта на Община Девня на 16 януари 2018 г., но информация до хората от квартала на практика не е достигнала. 

"Голяма част от живеещите в "Химик" са от малцинствата, те са неграмотни, нямат интернет, как се очаква да научат за това. Никой от Общинския съвет не благоволи да се срещне с живеещите тук и да разясни какво се случва. Трябваше да бъде разлепена информация на хартиен носител някъде в района, за да бъдем в течение на тези намерения и да обжалваме в законовите срокове", допълниха живеещите в Девня.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.08.2018 г.
0
 
 
Повеляновци са ударени по изпитаната схема за "обществено обсъждане"....Навсякъде се практикува по подобен начин - тихомълком!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: