Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Буните във Варна стават място за атракции и забавления
Автор: Пламена Николова 16:10 / 30.08.2018Коментари (2)8032
© Монитор
Буните на Варна могат да бъдат отдадени на концесия и превърнати в място за атракци и развлечения. Това ще стане възможно след законови промени, каза днес областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg

"Направихме проверка на всички буни. След промяната в закона за концесиите има добра воля на правителството да се отдадат на концесия като публична държавна собственост. Най-накрая намерихме вариант. Има желаещи да ги стопанисват. В момента са в окаяно състояние. При предните закони можеше да се отдадат за десет години, което беше нерентабилно. Сега при възможност за 35 години концесия се появиха желаещи. Могат да се използват за място за атракции или за заведения. Надявам се от януари догодина да минем на обявяване на концесия за публична държавна собственост. Относно Алея първа там трябва да се направи брегоукрепване, защото морето миналата зима беше доста бурно. Според мен трябва по подобие на Румъния да направим една голяма брегоукрепваща буна, за да спре по-навътре разбиването на вълните и да не стигат до брега. Навсякъде по света хората се чудят как да отвоюват от водата, а ние подаряваме суша на морето", каза Стоян Пасев.

Стана ясно, че областният управител е издал заповед да се поставят указателни табели на вълнолома, където загинаха двете деца от Варна. 

"Там дори да пуснем жица с ток, пак ще прескачат.  Трябва да вземем пример от брегоукрепващата буна в Констанца, където тетраподите са наредени на сто метра навътре в морето. Няма директен достъп с вълнолома и това е вариант за справяне с проблема. Така ще се спасява брега от ерозия и ще пази от такива действия като при злополуката. Ако не се погрижим за превенция в брегоукрепването няма как да привлечем инвеститори", каза още Стоян Пасев

Той коментира, че 2 млн.лв. са отпуснати за отводняването района на свлачището край Кранево.

"Оказа се, че водата е един от основните причинители на ерозията. Не знам дали ще реши кардинално проблема, но ще помогне отводняването на пътя. Спирането на водоподването към битовите абонати донякъде спря свлачищните процеси. Надявам се едно отводняване да реши на 90% казуса. Все пак там остава активно свлачището. То е най-голямото на територията на цялото крайбрежие. В района продължават да живеят над 100 домакинства. Лошото е, че са на септични ями, а те отиват в почвата и в морето. От там се руши и брега", коментира Пасев.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.08.2018 г.
0
 
 
и няма да има свободен достъп до буните.
Aнонимен
на 31.08.2018 г.
0
 
 
Все няма държавни пари за укрепване на буните и решиха да си решат проблема, търсейки частник. Да, ама едва ли ще намерят.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: