Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пловдивският бизнесмен Арабаджиев изпял Миню Стайков и Бирмите на бопаджиите
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 19.09.2018Коментари (2)4551
©
Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици. 48-годишният бизнесмен от Пловдив няма роднинска връзка с издирвания за укриване на данъци Ветко Арабаджиев, който също е от този град. Антон Арабаджиев също е разследван за производство на нелегални цигари още от 2011 г. Тогава МВР разбива фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив, пише "24 часа". На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обявява, че в нея е можело да се произвеждат над 1/3 от цигарите, които са нужни на пазара в България.

Арабаджиев е арестуван, а през 2012 г. е осъден на 3 г. условно след споразумение с прокуратурата. Според източник на изданието Антон Арабаджиев имал контакти по високите нива в йерархията на МВР в последните няколко години, като дори се споменава човек от ръководството на НСБОП. Това неведнъж го е спасявало от сблъсъци с Темида, но вероятно срещу информация за подземния свят. В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските служби.

В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари. Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Автентичността на сигнала бе потвърдена неофициално от високопоставен източник в разследващ орган в България. Данъчните и митническите власти на Острова са направили собствено разследване заради все повече заловени пратки с нелегални цигари научи изданието от дипломатически източник. Сигналите за повечето разбити нелегални фабрики за цигари у нас обикновено идват от чужди служби, твърдят запознати. Британците сочат и партньорите на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България. Арабаджиев не е арестуван, но вместо това са ударени 5 други фабрики - свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му. Според нашите служби полицейският чадър на пловдивско и национално ниво е позволил на Антон Арабаджиев да разбере, че е обект на оперативен интерес, и той избира най-вероятно да е неназованият източник за разбиване на останалите фабрики.

Хора от обкръжението на групите на Стайков и Бирмата са убедени, че точно конкурентът им в производството на нелегални цигари Антон Арабаджиев е помогнал на разследващите да стигнат до тях. Още повече че част от задържаните в миналото са работили и за него. Един интересен детайл, който потвърждава неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му информатор, са участвали само в първия етап на разбиване на нелегалната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити само ремарке с кутии и един шофьор. При следващите етапи ГДБОП дискретно е дистанцирано от операцията и там работят само ДАНС и прокуратурата.

Обвинението е работило по-късно директно с пловдивската полиция и прокуратура, където Арабаджиев споделя за останалите фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Калугерово. Арабаджиев им солиден бизнес, показва справка в Търговския регистър. Той притежава фирми за производство на хляб, търговия с петролни продукти, недвижими имоти, транспорт.

Малко от бизнес партньорите му обаче знаят, че вече е осъждан като член на престъпна група за производство на нелегални цигари и срещу него периодично се получават сигнали за други нарушения. Името на Арабаджиев стои във фирмите “Стенимахос" ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти" ООД “Ейнджъл Пропърти" ЕООД, “Тони-М" ООД, “ЕвелинаТрейд" ООД в Пловдив.

В справката от Великобритания, преразказана от дипломатически източник, наред с Арабаджиев, е посочен и Георги Ненчев от Пловдив, по прякор Етикета. Той е известен в подземния свят като човека с фалшивите бандероли, каквито е осигурявал на няколко разбити фабрики за цигари. Задържан е и за печатница за фалшиви евро през 2016 г. 

През ноември 2011 г. маскирани го нападнали в дома му в село Храбрино, счупили пръстите му и отрязали част от ухото му. Най-любопитната част от бизнес биографията на Ненчев обаче е свързана с шумния скандал около случая “Белведере". В края на 2014 г. в Софийския градски съд тръгна дело за несъстоятелност на френската фирма. След намесата на посланика на Франция съдийката Румяна Ченалова се оттегли от делото, а по-късно беше отстранена от съдебната система. Според “Белведере" има опит дружеството да бъде източено. Фирмата, която първа подава молба за несъстоятелност на “Белведере", е “Тайм Арх" ООД от Пловдив. Причината - иска да ѝ се изплатят 114 хил. лв. за поддръжка на билбордове. Съсобственик и управител на “Тайм Арх" ООД е Георги Ненчев-Жоро Етикета.

Освен че са посочени в сигнала от Великобритания като организатори на нелегално производство на цигари, Антон Арабаджиев и Георги Ненчев са и партньори в официалния бизнес. До март 2011 г. са съдружници в “Тони М" ООД. След това фирмата е собственост и се управлява само от Жоро Етикета.

40-годишният Найден Станчев е друг човек от справката за нелегалните цигари, който е свързан пряко с Антон Арабаджиев. Двамата са в съвета на директорите на “Стенимахос" ЕАД, която произвежда хляб и сладкарски изделия. Собственик е Арабаджиев. Точно в база на тази фирма в Асеноград през 2011 г. е трябвало да се настани нелегалната фабрика за цигари, заради която е осъден босът Арабаджиев. Тя е точно до затворен клон на “Булгартабак". В последния момент тогава машините са монтирани в стара мандра в с. Патриарх Евтимово, където се провежда акцията на полицията.

Заради нелегалната фабрика в селото, наблюдавана 3 месеца, на 28 февруари са задържани 10 работници и организаторът на технологичния процес Ангел Петров. Той е инженер и е работил в тютюневата промишленост. Арестувани са и синът му, както и електротехникът, който е поддържал мрежата. Следственият експеримент показва, че машините в халето могат да произведат 8 мастербокса цигари на час. Иззети са стотици мастербоксове от различни марки - “Виктори", “Марбъл", ЛМ, станиоли, целофани, хартия за бандероли.

В хлебозавода на Антон Арабаджиев е открита машина за изпразване на бракувани цигари, тютюнът от които да се използва във фабриката в Патриарх Евтимово. Антон Арабаджиев е обвинен няколко месеца след операцията - през септември 2011 г. Точно година по-късно той и останалите членове на бандата се признават за виновни в специализирания наказателен съд. Всички се разминават с условни присъди, включително и босът Арабаджиев. Сред осъдените е и Стефан Рангелов, който също е посочен в справката от Великобритания. “24 часа" потърси за коментар Антон Арабаджиев на мобилния телефон, посочен в справката от Великобритания, но на него отговари друг човек. На номер, посочен като контакт в едно от дружествата му, казват, че има друг телефон.



Още по темата: общо новини по темата: 26
05.12.2019 »
05.12.2019 »
25.11.2019 »
05.11.2019 »
15.05.2019 »
08.05.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
а така, обявете официално кой ги е издал.... ако случайно са се чудили, кой да "думнат", сега да не се чудят
+4
 
 
Големи Т....и трябва да има тота момче ако верно това което пишат навсякъде за него ,да спреш бизнес за стотици милиони се иска голям кураж и т....и !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: