Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Барака за кебапчета шашна уредите, замерващи чистотата на въздуха във Варна
Автор: Пламена Николова 11:21 / 20.09.2018Коментари (2)20289
©
Барака за кебапчета, поставена непосредствено до автоматична станция, замерваща показателите на атмосферния въздух във Варна, доведе до отчитане на високи стойности на замърсяване. Станцията била изместена, за да дава обективна информация за състоянието на въздуха, съобщи на пресконференция днес инж. Диана Кирчева, главен експерт в Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg

Коментарът бе по повод на въпрос относно основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в морската столица. Сред тях са предимно хилядите стари автомобили, които се движат в града, ремонтните дейности  и  използването на некачествени горива като въглища за отоплението в студените месеци.

Спрямо останалите градове в страната Варна може да се похвали с относително чист въздух, като заслуга за това имали морските бризови течения, каза още инж. Кирчева.    

"За Варна през миналата година имаме доста добри показатели. Има няколко превишения в началото на септември месец тази година, но това е инцидентно, тъй като точно ремонтните дейности, когато се извършват до автоматичните измервателни пунктове, са много рискови при отчитането. Имахме случай с една барака за кебапчета, която заработи точно до такава измервателна станция. Приборите в автоматичните станции са изключително чувствителни и засмукващото устройство приема остатъчните газове, които излизат във въздуха от кебапчетата. Махнахме бараката, защото беше в близост до училище, имаше и закуски, а собственикът на бараката за кебапчета се съобрази с изискванията на законодателството и повиши височината на комина, за да не пречи на измерванията. Оказват влияние при отчитането не само ремонтите, но и климатичните условия във Варна. Общината ни, която  на брега на морето се влияе сериозно от бризовата циркулация. Вятъра, които духа при определена скорост разсейва замърсителите и това е добре. Когато няма вятър обаче, замърсяването се утаява във въздуха. Започва да се вдига прах от пътната настилка, което се явява едно вторично замърсяване. Затова много държим на почистването, на миенето на улиците и булевардите. Данните, които имаме обаче показват, че напоследък един от най-големите замърсители започва да става битовото отопление. Говорим за една енергийна бедност. Ние искаме да сменим горивото, да не е с нискокачествени калорични въглища, които съдържат повече пепел, но по-екологичното гориво се явява по-скъпо за хората.", обясни инж. Кирчева. 

Коментарът и бе в контекста на представянето на проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух  в община Варна - фаза  1." 

С реализирането на проекта се цели да се набележат и предприемат законосъобразни и изпълними действия, които да допринесат за намаляване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух на територията на община Варна. Ще бъде актуализирана общинската програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на гр. Варна, и са набелязани основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината.

По този начин ще се създадат предпоставки за реализиране на инвестиционни мерки с цел подобряване качеството на атмосферния въздух на гр. Варна, чрез финансиране на втора фаза на проекта.

Проектът "Подобряване качеството на атмосферния въздух  в община Варна - фаза  1 е финансиран по ОП "Околна среда“, като стойността му е 232 288,00 лв и е с продължителност 24 месеца. 

Вижте повече във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.09.2018 г.
+1
 
 
А вечер в Морската не се диша нормално от миризми на риба и стари мазнини, особено около Норда, там вътре е някакъв ад на риба и палмова мазнина. Няма ли контрол да видят каква мръсотия е.
Aнонимен
на 20.09.2018 г.
+1
 
 
Закъсняла първоаприлска лъжа
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: