Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България има една от най-високо технологичните лаборатории за изследване на храни и напитки в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 15:18 / 20.09.2018Коментари (2)1193
©
България разполага с една от най-високо технологичните лаборатории за изследване на храни и напитки в Европа. До този извод достигнаха българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), които посетиха специализирана лаборатория за изследване на храни и напитки в Пловдив - “Алименти“. Лабораторията е специализирана в извършване на анализи с цел установяване безопасността и качеството на храните спрямо европейските изисквания, а нейни клиенти са едни от най-големите фирми на пазара в България. При извършването на химични, органолептични, физикохимични, биохимични, микробиологични и ДНК анализи се прилагат възможно най-високите стандарти в сектора.

В рамките на своята визита евродепутатите запознаха ръководството и експертите на лабораторията с инициативата си за въвеждане на минимални стандарти относно изискванията за качество на продуктите в рамките на единния пазар. Това, заедно с идеята за провеждане на мащабни изследвания, целящи разкриване на подвеждащи и нелоялни търговски практики и съществени разлики в качеството, състава и съдържанието на продуктите, са сред акцентите на изработения от двамата евродепутати пилотен проект. Той наскоро бе одобрен от Европейската комисия с възможно най-високата оценка, а очакваният бюджет, който ще бъде отпуснат по проекта е в размер на 1,3 млн. евро. Радев и Новаков поясниха, че до края на годината предстои Европейският парламент да одобри финално предложените от тях мерки, а от началото на следващата година Европейската комисия трябва да започне изпълнение.

Така наречените "двойни стандарти на продуктите" – термин, вече утвърден в Европа, е проблем, който обхваща не само храните, но също така и редица нехранителни продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти за бебета. Разлика в качеството за първи път бе забелязана преди почти 10 години, но едва миналата седмица Европа официално призна за проблема чрез приемане на доклад в Европейския парламент, занимаващ се с установяване на разликите.

"След като миналата седмица гласувахме в Европейския парламент доклада за двойните стандарти, на всички вече е ясно, че проблемът наистина съществува и е много сериозен. Наша основна задача, като представители на над 500 млн. европейски граждани, е да не допускаме дискриминация по отношение на потребителите. За мен лично като българин е важно да направя всичко възможно, така че българският потребител да има еднакъв достъп до същото ниво на качество на продуктите като потребителите от Германия, Франция и Великобритания например. В тази връзка съм изключително радостен, че България разполага с такава модерна лаборатория, чието ниво е може би едно от най-високите, които съм виждал в Европа“, коментира Радев.

"От храни, през перилни препарати и козметика, двойните стандарти трябва да останат в миналото на ЕС“, заяви Новаков.

"Очакваме бюджетът, отпуснат по програмата, да спомогне за укрепване на потребителските организации, да бъдат утвърдени стандарти за тестване на продукти и да се улесни завеждането на гражданските искове. Финансирането ще бъде насочено и към провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителски права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави, така че с тези пари организациите да станат абсолютно пълноценни в защитата на потребителите. Надявам се през 2019 г. да имаме конкретни резултати и организации от страната ни да участват в тази българска програма“ допълни Андрей Новаков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.09.2018 г.
0
 
 
Изобщо им нямам доверие, ня зная какви специалисти имат, но не ми харесват.
Aнонимен
на 20.09.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: