Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа Growinform става национална
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 20.09.2018Коментари (0)1672
©
Днес детските ендокринолози от УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна отчетоха резултатите до момента от мащабната кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GROWINFORM, която стартира през 2017г. До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната. Освен Варна, са посетени градовете Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Бургас, Сливен и Ямбол, като са прегледани общо 146 деца на възраст от 2 до 18 години. При 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а 22 са под наблюдение за започване на лечението, обяви проф. д-р Виолета Йотова, ръководител направление "Педиатрия“ в УМБАЛ "Св. Марина“. "Възрастта при диагноза е снижена с три години, което е залог за успех от започнатата терапия“, допълни още специалистът. Детските ендокринолози отчитат още, че при 16 от децата вариантите на отклонение в растежа са нормални.

Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването на растежа във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите.

По проекта на варненското дружество за детска ендокринология е създаден сайт (www.growinform.org), който дава възможност за предварителна оценка на растежа.

Кампанията ще продължи и в следващата година, защото над 2/3 от децата с проблеми в растежа остават недиагностицирани. Това се дължи на слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, обясняват лекарите от "Св. Марина“. Кампанията става национална, поради големия интерес. Предстои в следващите два месеца "клиниката на колела“ да посети градовете Бургас, Пловдив и Кюстендил. Кампанията е напълно безплатна за пациентите както при диагностицирането, така и при лечението на децата.

Срещата се проведе по повод седмицата за повишаване на осведомеността за растежа на децата, която се отбелязва в периода от 16 до 22 септември 2018 г. в редица страни по света. В ДКЦ "Св. Марина“ бяха проведени и безплатни прегледи на деца.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: