Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна отбеляза Деня на Независимостта с грандиозен военен спектакъл
Автор: Пламена Николова 13:20 / 22.09.2018Коментари (0)6433
Грандиозен военен спектакъл с над 300 участници в Аспаруховия парк на Варна по повод 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България и 140 години от създаването на българската армия, събра хиляди варненци, предаде репортер на Varna24.bg

Спектакълът е под надслов "Българската армия от Аспарух до наши дни".  Програмата стартира на поляната до Аспарухов вал с възстановки на 10 клуба от цялата страна, които показаха върховите моменти в историята ни и пресъздадоха  битки от Първото българско царство, Първа и Втора световна война и др.  

Военен хелкиоптер "Пантер" на ВМС извърши демонстрация по десаниране със спускане на парашутисти над парка. В нея се включиха около 20 военослужещи към флота. Малчуганите се снимаха за спомен с граничарско куче и "пробваха" помощната техниката на Военна полиция, известна като "пустинна котка". 

Организаторите бяха подготвили забавления не само за малките, но и за големите почитатели на историята. В демонстрациите имаше хвърляне на гранати и битка с автентични оръжия. Всеки имаше възможност да се докосне до картечници и мотори от времето на войните, като всички демонстрации бяха извършени на безопасно разстояние от публиката. 

В спектакълът бяха пресъздадени различни периоди от военната история на България в изпълнение на Прабългарска школа по оцеляване "Багатур", Група за историческа фул-контакт фехтовка "Барадж", Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", Сдружение "Клуб Миноносец "Дръзки", Първи ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ "Христо Ботев" гр.Кърджали, Регионалните клонове на Национално дружество "Традиция" - 8-ми Пехотен Приморски Полк Варна, Сдружение "Хайдути", Сдружение за исторически възстановки "Чигот" , Сдружение за исторически възстановки "Бран" и със специалното участие на вертолетна база "Чайка" и поделение 22580 -Тихина.  

Към тях се присъединиха представители на Пункт за базиране Варна към Военноморска база -Бургас, Регионална служба "Военна полиция" Варна, Граничен полицейски участък -Варна към Регионална дирекция "Гранична полиция" Бургас, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва -Варна, Клуб на подводничарите в Република България, Фондация "Въздигане' и "Исторически парк" Неофит Рилски, Клуб по конна езда "Фанагория".

Програма започна с изпълнение на чаровната малка Биляна Тодорова- едно от лицата на кампанията "С обич за децата, в памет на бащите герои". На сцената звучаха изпълнения на талантливите възпитаници на музикалните педагози Радослава Димова, Павлинка Тодорова, Мила Маврова, Кремена Матева, Недко Царев и Драгни Драгнев, деца от школите на Общински детски комплекс Варна с ръководител Ирена Станева, хор "Корали",гайдарски състав "Диньо Маринов".

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Варна, Областна дирекция на МВР Варна, ГПУ Варна към РД "Гранична полиция" Бургас, РС "Жандармерия",РС "Военна полиция" Варна и личното Благословение на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Организатори на проявата са комитет "22 септември" със съдействието на ВМС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: